Wim Ballieu Balls & Glory

Wim Ballieu (Balls & Glory): “de klassieke vibe in een stad is nog niet terug”

LEUVEN/BRUSSEL – Sinds de Belgische horeca op 8 juni de deuren opnieuw mocht openen, ziet HR-dienstverlener SD Worx een herneming van hun activiteiten naar 43 % (in de week van 8 juni) en naar maximum 48 % in de weken erna: de sector haalt in juni slechts de helft van de normale tewerkstelling. De zomervakantie zal het uur van de waarheid zijn voor de tewerkstelling in deze sector. Dit berekende HR-specialist SD Worx op basis van de meest recente loongegevens van meer dan 20.000 werknemers bij meer dan 2.200 werkgevers in de horeca. “De klassieke vibe in een stad is nog niet terug”, zegt Wim Ballieu van balletjesrestaurant Balls&Glory. 

Horeca zit in de top drie sectoren van de sterkste stijgers qua tewerkstelling, na de kappers en de dienstenchequebedrijven. Op maandbasis constateert SD Worx meer dan een verdubbeling qua dagen tewerkstelling (20% > 43%). Steven Rosseel, horecaverantwoordelijke van SD Worx: “In de maand mei kon onze horeca een beperkte tewerkstelling aanhouden van 20%, dankzij take-away. Bij de heropening zien we meer dan een verdubbeling van de tewerkstelling naar bijna 50%, maar de broodnodige ‘comeback’ blijft daar steken. De zomermaanden worden beslissend voor de tewerkstelling in deze sector”, zegt Rosseel.  Enkel de eerste week van maart was nog een normale week, met bijna 80% gewerkte dagen. De week van 9 maart viel al deels in het water: vanaf zaterdag 14 maart moesten alle restaurants de deuren sluiten.

Vibe 

Wim Ballieu van balletjesrestaurant Balls & Glory, met onder andere vestigingen in Leuven en Brussel: “We zitten zeker nog niet op hetzelfde niveau als voor de crisis”, zegt Ballieu. “Maar dat ligt in lijn van de verwachtingen. Begin juli maakten we de eerste balans: onze winkel en restaurants maken 28% volumeverlies ten opzichte van vorig jaar. Er is zeker een groep die terug volop op restaurant gaat, dankzij onze voorzorgen qua hygiëne en afstand. Maar de klassieke vibe in een stad: wonen, werken, bezoeken & cultuur, is nog niet terug. Een vierde van onze arbeidsuren staan momenteel nog op tijdelijke werkloosheid, maar we hopen dit snel verder af te bouwen. Onze medewerkers proberen we in gelijke mate in te zetten waardoor de uren eerlijk en solidair verdeeld worden.

Sterke start 2020

Het jaar 2020 was nochtans sterk ingezet, met 81,3% en 84,8% gewerkte dagen in januari en februari, bijna even hoog als in 2019 (toen 81,9% en 86,0%). Vanaf maart viel de tewerkstelling met de helft terug, toen de regering de sluiting afkondigde op 14 maart. Het absoluut dieptepunt lag in april, met slechts 13,5% gewerkte dagen. Gelukkig kon de sector een beroep doen op tijdelijke werkloosheid, die maximaal was in april met 78% van de dagen tijdelijke werkloosheid. In juni halveert dit naar 47%. Hiermee zijn ze nu de grootste gebruikers van de steunmaatregel, samen met de luchtvaartsector (46,17%).