Huis te koop

We willen een vijfde meer betalen voor een goed bereikbare woning

Files en slechte bereikbaarheid bemoeilijken de verkoop van een op de drie woningen die te koop staan. Dat is geen toeval. Waar vroeger oppervlakte en tuin doorslaggevend waren bij de aankoop van een woning is vandaag mobiliteit de allesbepalende factor. We zijn bereid om tot een vijfde – of zo’n 50.000 euro – meer te betalen voor een woning als ze goed gelegen is voor woon-werkverkeer. Dat meldt het Leuvense communicatiebureau Bereal, op basis van een marktanalyse van vastgoedtransacties in 2016 door Century 21 Benelux.

Tot voor kort was een grote tuin, liefst zuidelijk georiënteerd, de doorslaggevende factor bij quasi elke vastgoedtransactie. Vandaag speelt de bereikbaarheid een doorslaggevende rol. Woon-werkverkeer is de meest bepalende factor geworden, gevolgd door de nabijheid van scholen en winkels.

Uit een marktanalyse, uitgevoerd op basis van de verkopen van de grootste residentiële vastgoedspeler in ons land in 2016, blijkt dat drie op de tien woningen (28 procent) in ons land tegenwoordig moeilijk verkocht raken omdat ze slecht gelegen zijn. In Vlaanderen gaat het om vier op de tien woningen.

“Huis-tuintje-boompje is passé. Filevrij wonen is het nieuwe streefdoel”, zegt Isabelle Vermeir, de kersverse ceo van Century 21 Benelux. “Kopers kennen de toenemende verkeersproblemen en willen zich niet nog meer stress op de hals halen door op een slecht gelegen locatie te gaan wonen. Mensen willen dicht bij de opritten wonen en liefst zo dicht mogelijk bij het werk of het openbaar vervoer.”

Kopers zijn tegenwoordig bereid om tussen de tien en twintig procent meer te betalen voor een woning die goed gelegen is. Dat komt al gauw neer op 50.000 euro. Vooral in stedelijke gebieden is dat het geval, maar het speelt in steeds meer gemeenten een rol.

“Vroeger was nadenken over de bereikbaarheid van een woning alleen iets voor inwoners uit  Antwerpen of Brussel. Maar dat is stilaan verleden tijd. Ook in de rest van Vlaanderen denken we vanuit onze auto als we door de immozoekertjes bladeren.”

Zodra de filetijd van en naar het werk meer dan een kwartier bedraagt en oploopt tot een halfuur is de kans groot dat potentiële kopers afhaken, zo blijkt uit de analyse van 182 vastgoedkantoren.

“De baksteen is nog altijd van groot belang maar noodgedwongen moeten we onze mentaliteit bijstellen. Files en het almaar moeilijkere evenwicht tussen werk en gezin dwingen ons om na te denken over waar we precies gaan wonen. En dat geldt zeker voor jonge kopers en gezinnen.”