VDAB_EersteKeer

“We hebben alle talenten nodig”

Er zijn meer vacatures dan werkzoekenden. Dat is vandaag het nijpende probleem op de arbeidsmarkt. Nochtans staan er heel wat potentiële en talentvolle medewerkers te springen om aan de slag te gaan. Werkgevers zoeken echter nog te vaak naar de witte raaf. Ze wensen de ideale werknemer, die geschoold is, onze taal spreekt en ervaring heeft. Met de campagen Voor alles een eerste keer wil VDAB bedrijven nu begeleiden in hun eerste keren.

40.000. Dat is het aantal knelpuntvacatures dat jaarlijks niet of nauwelijks ingevuld worden. Bedrijven die op zoek zijn naar talentvolle medewerkers, zullen die moeizaamheid al wel ervaren hebben. Toch is er genoeg talent, zolang er maar niet in hokjes wordt gedacht. Want waarom zou een 55-plusser geen aanwinst zijn voor een bedrijf? Of waarom zou iemand met een beperking niet 100 procent passen bij de huidige medewerkers? Geen diploma staat niet meteen gelijk aan geen talent.

Omdat elk talent telt, wil VDAB samen met zijn partners bedrijven verder doen kijken dan de voor de hand liggende oplossing. De witte raven worden schaars en het is tijd om een andere poule van mogelijke werknemers een kans te geven. “Ook wie op het eerste gezicht niet in aanmerking komt voor de job kan via onze opleidingen, omscholingen en taalcursussen de geknipte kandidaat worden”, meent Dirk Sas, communicatiemanager bij VDAB. “Voor alles is er een eerste keer, ook bij talentenwerving. Wij willen mee die drempel helpen overwinnen.”

Op die manier hoopt de arbeidsorganisatie dat ze de deuren kan openen voor alle talenten die straks broodnodig zijn.

European Employers Day

Op 23 november legden alle werknemers van VDAB het werk neer om deze boodschap kracht bij te zetten. “We wilden op 1 dag met alle 5.150 VDAB-collega’s tegelijk de werkgevers over de streep trekken en hen stimuleren om, wellicht voor die eerste keer, verder te kijken dan de traditionele profielen”, vertelt Dirk Sas.

Meer dan 20.000 werkgevers werden rechtstreeks aangesproken rond negen eerste keren: de eerste keer een medewerker aanwerven, feedback geven aan een sollicitant, een medewerker bijscholen, een 55-plusser aanwerven, een schoolverlater aannemen, een laaggeschoolde aanwerven, een anderstalige aanwerven, HR-advies inwinnen en een medewerker opleiden op de werkvloer.

Positieve ervaringen

Niet alleen werden heel wat bedrijven gestimuleerd bij hun eerste keer. VDAB geraakte ook aan de praat met bedrijven die de eerste keer reeds achter de rug hebben. Daaruit leert de arbeidsorganisatie dat er heel wat positieve ervaringen rond bestaan. “Werkgevers die al een 55-plusser, anderstalige of ongeschoolde jongere aanwierven, zijn tevreden met hun keuze”, ondervindt Dirk Sas. “Ze konden, bijvoorbeeld, van een RSZ-korting genieten en kregen bij VDAB een brede ondersteuning. Hun creativiteit loont en dit blijkt ook dikwijls een meevaller voor alle partijen.”