De parkeerapplicatie “Polly, the Parking Fairy” is gelanceerd in Brussel. De “Waze van het parkeren” wil bestuurders zo snel mogelijk naar een beschikbare parkeerplaats leiden. De eerste tests van Het Nieuwsblad in het veld leidden meestal naar een…betaalparking.
“Studies tonen aan dat bijna een derde van al het verkeer in een stad te wijten is aan bestuurders die op zoek zijn naar een plek om hun wagen achter te laten”, klinkt het in een persbericht van het Franse bedrijf sParks. De onderneming beweert met zijn applicatie Polly, the Parking Fairy de tijd te halveren die bestuurders nodig hebben om een parkeerplaats te vinden op straat of in (ondergrondse) garages. De app maakt gebruik van open source informatie om beschikbare parkeerplaatsen in kaart te brengen, zowel bovengronds als ondergronds.
65 steden
De app berekent op basis van die info een aangepaste route om zo de kans op een beschikbare parkeerplaats te vergroten. De applicatie is momenteel beschikbaar in 65 steden, waarvan Brussel de eerste Belgische is. Binnenkort zal de app ook beschikbaar worden in Antwerpen, Mechelen en Gent. Tegen 2021 rekent het bedrijf wereldwijd op 8,2 miljoen gebruikers in honderd steden.
Test eindigt meestal in…betaalparking
De collega’s van Het Nieuwsblad testten de app al even voor jou uit. Hoewel de applicatie belooft om binnen de tien minuten een parkeerplaats te vinden, blijken dat meestal betaalparkings te zijn. “We kunnen geen extra parkeerplaatsen toveren”, zegt Zohar Bali, de medeoprichter en CEO van sParks, het bedrijf achter de app. “We bieden altijd een aanbeveling aan, maar de uiteindelijke keuze ligt bij de bestuurder. Toch kunnen we hen dankzij onze applicatie geld, tijd en vooral veel frustraties besparen. Als we aanbevelen om naar een betaalparking te rijden, dan nemen bestuurders dat het best serieus in overweging. Enkel op die manier kunnen we iedereen tot twee keer zo snel aan een plekje helpen. Een plek op straat in realtime aanbieden, is quasi onmogelijk omdat de vrijgekomen parkeerplaatsen in Brussel binnen de vijf seconden opnieuw ingenomen zijn.” Een dag na de lancering was de app al zo’n 2.000 keer gedownload in Brussel.