LEUVEN/ROTSELAAR – De Belgische veganismevereniging BE Vegan heeft voor de vijfde keer de “Belgian Vegan Awards” uitgereikt. Met deze awards bekroont ze ondernemers die het afgelopen jaar in het oog sprongen met hun vegan aanbod. Wasbar, met een vestiging in Leuven, behaalde de award in de categorie “Beste Lunchzaak”. Le Pain Quotidien, ook actief in Leuven, trok aan het langste eind in de categorie “Beste Ontbijt en/of Brunchzaak”. Er was ook een ereplaats voor het ijs van Heppie Cow uit Rotselaar.
Veganisme zit overduidelijk in de lift en dat is ook zichtbaar in het groeiende aantal Belgische ondernemers die hierop inspelen. Waar vroeger af en toe nog internationele spelers opdoken in de lijst, is de lijst met genomineerden dit jaar voor het eerst op en top Belgisch. Niet alleen stijgt het aantal veganisten maar ook het aantal mensen die af en toe plantaardig eten neemt toe. Door vegan opties op de kaart te zetten, tonen restaurants dat ze mee zijn met hun tijd en dat ze duurzaamheid hoog in het vaandel dragen. Om het groeiende horeca-aanbod in de kijker te zetten, werd de categorie beste restaurant opgesplitst in beste ontbijt- en/of brunchzaak, beste lunchzaak, beste fast food en beste diner.
Winnaars/runner-up
Uit de provincie Vlaams-Brabant behaalde Wasbar, met onder andere een vestiging in Leuven, de award in de categorie “Beste Lunchzaak”. In de categorie van “Beste Product” zijn de ijsjes van Heppie Cow uit Rotselaar de runner-up. In de categorie van “Beste Ontbijt-en/of Brunchzaak” trok de keten Le Pain Quotidien, ook actief in Leuven, aan het langste eind. In de categorie van “De Beste Fast Food” was de tweede plaats weggelegd voor Greenway, met onder andere een vestiging in Leuven.