DSC_0805-min

Vraag naar modulaire zorgwoningen piekt

ASSE – Door de coronacrisis piekt de vraag naar modulaire zorgwoningen in houtskeletbouw. Bij het Mollemse (Asse) bedrijf STiDO kregen ze de afgelopen weken een pak meer aanvragen binnen voor deze alternatieve woonvorm. 

De COVID-19 pandemie kostte al aan duizenden bewoners van woonzorgcentra het leven. Die zware tol doet heel wat mensen zoeken naar alternatieven voor een plekje in het rusthuis. Een van de mogelijkheden is een modulaire zorgwoning in de tuin. Bij het Mollemse productiebedrijf STiDO (2015°) merkten ze de afgelopen weken een toegenomen interesse.

Langer zelfstandig wonen 

Er is sprake van een verdubbeling, zelfs bijna een verdriedubbeling van de aanvragen. “Het overgrote deel van de vragen komt van mensen die langer zelfstandig willen wonen en een verhuizing naar het rusthuis willen uitstellen. Ze kiezen voor het behoud van hun privacy, een leven in een bekende omgeving en ze willen omringd zijn en blijven door hun naasten”, zegt medezaakvoerder Bart Beckers van STiDO. “Slechts een klein deel van de geïnteresseerden informeert omdat ze het rusthuis willen verlaten.”

Eenvormigheid is zoek 

De uitgeruste zorgwoningen van STiDO die in de ondergrond worden vastgeschroefd, voldoen aan alle kwaliteitseisen van een kleine woning. Ze worden ook wel eens plug-in woningen genoemd.  “De units worden in eigen atelier opgebouwd, zodat we de werken bij de klant thuis tot het absolute minimum kunnen beperken”, zegt Beckers. Neemt de afwerking weinig tijd in beslag, dan verloopt de bestuurlijke aanvraag meestal erg traag. “Rond het plaatsen van zorgunits in de tuin is er geen Vlaams regelgevend kader. Hierdoor moeten de gemeenten zelf een beleid uitstippelen, waardoor de eenvormigheid zoek is. In heel wat gemeenten is er hierrond zelfs helemaal geen beleid, wat de mensen afschrikt om voor een modulaire zorgunit te kiezen”, klinkt het. De aanvraag kan tot 6 maanden duren. Een vergunning is 5 jaar geldig, met mogelijkheid tot verlenging met nog eens dezelfde termijn. Is de zorgnood voorbij, dan kan de unit verwijderd worden of een herbestemming krijgen.

Thuiskantoortjes 

Recent nam STiDO enkele vertegenwoordigers in dienst die de dossiers individueel moeten begeleiden. “Momenteel is het door het ontbreken van een uniform regelgevend kader een echte papierwinkel. Op termijn hopen we dat de regels uniform worden in heel Vlaanderen. In Nederland, waar we ook actief zijn, verlopen de aanvragen alvast heel wat vlotter”, zegt Beckers nog. Bij STiDO zijn gemiddeld 10 tot 15 personen aan de slag. Het atelier van het bedrijf is gevestigd in de Industriezone in Mollem (Asse). Naast modulaire zorgwoningen maakt STiDO ook kleine thuiskantoortjes.