Suiker als brandstof voor nieuwe ontwikkelingen in de landbouw-, voeding- en chemische sector. SugaR&D gaat nieuwe mogelijkheden voor suiker inventariseren, een kennisplatform opzetten en de haalbaarheid van nieuwe bedrijfsprocessen nakijken. Het project wil een zoete community van bedrijven en kennisinstellingen uitbouwen in Tienen.
Vlaams-Brabant is een belangrijke producent van suikerbieten, een lokale grondstof met verzekerde opbrengsten en groeiende marktvolumes. Suikerbieten zijn niet alleen belangrijk als grondstof voor de keten van suiker naar de voedingsindustrie. Ze kunnen ook belangrijk zijn als grondstof voor groene chemicaliën. Zoals de verwerking van suiker(biet) tot ingrediënten voor de voedingsindustrie, detergenten, coatings en biodegradeerbare plastics.
In Tienen bestaat een economische keten rond suiker met als speerpunten Tiense Suikerraffinaderij, SESVanderHave, Citrique Belge en gerelateerde kmo’s. Het project SugaR&D wil een innovatief bedrijvennetwerk voor suiker uitbouwen. Daartoe behoren een inventarisatie van nieuwe mogelijkheden van suiker bij ondernemingen en onderzoekers, de creatie van een kennisplatform voor de suikerindustrie en het opzetten van researchcases om de haalbaarheid van nieuwe bedrijfsprocessen te valoriseren.
Het project wordt uitgevoerd in Tienen, op de campus van Feed Food Health, door de provinciale ontwikkelingsmaatschappij (POM) Vlaams-Brabant met als partners KU Leuven, Voka en Boerenbond. De kostprijs bedraagt van 291.500 euro.
“SugaR&D verbindt drie sectoren: agro, voeding en chemie in Vlaams-Brabant”, zegt coördinator Renaat Kuipers. “Het project ondersteunt nieuwe economische ontwikkelingen rond suiker als grondstof. Het is ook een antwoord op de uitdagingen voor suiker in de voedingssector en anticipeert op een gewijzigd Europees landbouwbeleid.”