Circle is opgericht na een onderzoeksfase in samenwerking met de KU Leuven, Buildwise, Embuild, Kamp C en enkele buitenlandse universiteiten. Het is een dochter van Groep Vanhout, de gerenommeerde en gediversifieerde bouwgroep die in 1928 opgericht werd en die op haar beurt onderdeel is van de BESIX Group, de grootste Belgische bouwgroep met meer dan 15.000 medewerkers wereldwijd. Circle legt zich toe op duurzaam bouwen van sleutel-op-de deurwoningen.
Een eigen woning bouwen of verwerven is voor veel Belgen nog steeds een streefdoel. Bouwen heeft echter een stevige impact op het milieu. De bouwsector is verantwoordelijk voor ongeveer veertig procent van de collectieve CO2-uitstoot, voor 50 procent van de energieconsumptie en voor een derde van het waterverbruik. Daarbij komen nog het grondstoffenverbruik en de enorme berg aan bouw- en sloopafval. (lees verder onder de foto).
Circle wil daarin verandering brengen. “Met Circl maken we circulair bouwen, waarbij materialen hergebruikt worden en hun waarde behouden, nu voor het eerst toegankelijk en betaalbaar voor het grote publiek”, beklemtoont Wim Pieters, oprichter en CEO van Circl. “Over alles is heel goed nagedacht. Zeventig percent van alle materialen in de woning is biogebaseerd. Veertig percent van het volume aan materialen is gerecycleerd. Door gebruik te maken van de meest energiezuinige technieken – zoals een warmtepomp, zonnepanelen en aanverwante – en grondige isolatie worden energiekost en -verbruik tot een minimum beperkt.”
Monteren
De ‘bouw’ van het huis gebeurt grotendeels bij het bedrijf. De afgewerkte onderdelen worden naar het bouwterrein gebracht waar ze snel tot de woning kunnen worden gemonteerd. Het administratieve proces van de ontwikkeling van de woningen gebeurt voor een groot gedeelte digitaal. “Een ontwerp op maat en een offerte met de finale prijs heb je binnen de dag”, zegt Wim Pieters. Het bedrijf maakt zich sterk dat de oplevering van de woning kan gebeuren binnen de zes weken na het afleveren van de bouwvergunning. “Doordat de woningen modulair zijn, kunnen ze bovendien erg vlot gedemonteerd of aangepast worden, om ze te verkleinen of er net een verdieping bovenop te zetten – zonder dat er materiaal verloren gaat”, aldus nog Wim Pieters.
Doelstellingen bereiken
Bij de officiële voorstelling van de nieuwe woningen was ook Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) aanwezig. Hij vindt concepten als deze belangrijk in het kader van de Vlaamse doelstellingen op het vlak van wonen. “Duurzaamheid speelt een steeds grotere rol in de woningbouw. Deze manier van bouwen is dan ook belangrijk als je weet dat er tegen 2050 nood is aan 400.000 extra woningen.”