“We moeten er alles aan doen om de industrie in Vlaanderen te behouden en te versterken. Want met een tanende industrie, zal de rest van onze economie ook achteruitgaan,” aldus Kris Claes, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Vlaams-Brabant en René Konings, directeur Voka Metropolitan.
Mogelijkheden
Voka – KvK Vlaams-Brabant en Voka Metropolitan benadrukken een resem aan strategische mogelijkheden die de site biedt. Ze roepen de regeringen in lopende zaken op om geen tijd te verliezen en dit dossier snel ter harte te nemen.
Lees ook: Geen economisch levensvatbare alternatieve bestemmingen gevonden voor Audi Brussels
“In elke crisis zit een goede opportuniteit, maar dan moet men verantwoordelijkheid nemen en handelen,” zegt de gedelegeerd bestuurder van Vlaams-Brabant.
Hervormingen
De duurdere energieprijzen impliceren een belangrijk concurrentienadeel, daarbovenop kampt België met een serieuze loonhandicap. Die komen nog bovenop andere uitdagingen als de krapte op de arbeidsmarkt, de fiscaliteit, … Zo ontstaat het risico dat industriële bedrijven geen toekomst meer hebben. Het aantal vergunningsaanvragen vanuit de industrie is al teruggevallen. Een forse daling van de investeringen hypothekeert de toekomstige activiteit in de sector, en zo dus opnieuw het economisch potentieel en de toekomstige welvaart.
Lees ook: Werkgevers begrijpen de boodschap maar niet de betoging bij Audi Brussels: “Fout signaal”
De industrie is goed voor de helft van de bedrijfsuitgaven voor onderzoek en ontwikkeling, “wat cruciaal is in een economie waarbij succes meer en meer afhangt van innovatie”. “En ze is belangrijk in de transitie naar klimaatneutraliteit en duurzaamheid.” De verwerkende nijverheid is gemiddeld 40% productiever dan de rest van de economie en vormt zo een motor voor onze productiviteit.