Vlaanderen wordt buitenaards in Leuven

2015_RuimtevaartdagenDe Vlaamse Ruimtevaartdagen gaan van vrijdag 20 tot en met zondag 22 november back to the future in de Brabanthal in Leuven. Voor het eerst sinds 2009 tonen bedrijven en onderzoekers uit de Vlaamse ruimtevaartsector hun kennis en kunde aan het grote publiek. En aan jongeren in het bijzonder.

De organisatie is in handen van de Vlaamse Ruimtevaartindustrie (VRI), de overkoepelende vereniging van Vlaamse bedrijven en onderzoeksinstellingen in de sector. “Met dit event knoopt de VRI aan bij een bestaande traditie. De laatste editie vond plaats in 2009”, zegt Alexandra Bàbi, projectmedewerkster van VRI.

De eerste dag is opgevat als een event voor middelbare scholen. “Uit vorige edities bleek dat ruimtevaart een uitstekend middel is om de jeugd warm te maken voor wetenschap en technologie. Ruimtevaart boeit iedereen, maar jongeren in het bijzonder.”

“We tonen experimenten die werden ontwikkeld door Vlaamse bedrijven, zoals maquettes van ruimtetuigen. En natuurlijk de eigen PROBA-satelliet.” Dit project for on-board autonomy bestaat uit een aantal satellieten van de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA), die hoofdzakelijk in België worden vervaardigd.

Het blijft niet bij aardobservatie, ruimtesondes en -veren en ESA-experimenten. Dichter bij huis worden ook concrete toepassingen van ruimtevaart in het dagelijkse leven getoond. Van exploraties van planeten tot spin-offs in het gebruik van elke dag. Een leuke extra voor de scholendag is de komst van astronaut Frank De Winne.

De Vlaamse Ruimtevaartdagen zijn gratis te bezoeken. Scholen moeten zich wel inschrijven: vóór 1 november een mailtje sturen naar vri@newtec.eu, met vermelding van naam, adres en contactgegevens van de school en het verwachte aantal deelnemers.

De Vlaamse Ruimtevaartindustrie werd in 1995 opgericht als vzw die Vlaamse bedrijven, onderzoeks- en onderwijsinstellingen actief in de ruimtevaart groepeert. Het hoofddoel is de ontwikkeling van samenwerkingsverbanden om de technologische basis te versterken, waardoor internationale concurrentie mogelijk wordt.