Ze wees erop dat er niet alleen naar de loonkost moet worden gekeken, maar naar het totale plaatje. “Beide fabrieken beschikken over hooggekwalificeerd personeel, Rotselaar kan een beroep doen op erg kwalitatieve melk en ook de ecologische voetafdruk is bij de beste”, aldus de Belgische topvrouw.
Beide fabrieken beschikken over de titel ‘Factory of the Future’ wegens hun innovatief karakter (digitalisering en automatisering) en duurzaamheidsaspecten. Zo wordt in Rotselaar tot 80 procent van het afvalwater gezuiverd en hergebruikt, terwijl in Wevelgem flink werd geïnvesteerd in hernieuwbare energie. Tot slot investeerde Danone ook in de ontwikkeling van personeel, waarbij zijn ’technical academy’ ook beschikbaar is voor studenten. In het kader van die innovatie en verduurzaming, kreeg Danone België de afgelopen jaren zo’n 3 miljoen euro subsidies toegekend van Vlaio (het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen).
Lees ook: Danone Rotselaar mag zichzelf opnieuw ‘Fabriek van de Toekomst’ noemen
Een domper vormt wel het stikstofdossier, dat voor veel onzekerheid zorgt bij de ongeveer 80 landbouwers die melk leveren aan de fabriek in Rotselaar. “Wij hebben een budget beschikbaar om hen te helpen te investeren in pocketvergisting (biomassa-installaties, red.) maar de vergunningen raken niet in orde door stikstof”, illustreerde Guillaume. “We hopen dat er snel een oplossing wordt gevonden.”
Bij het bezoek van de Vlaamse minister-president aan het onderzoekscentrum in Parijs – het eerste ooit van een Belgisch regeringsleider – lag de nadruk op het innovatiebeleid dat de voedingsgigant hanteert. Al meer dan honderd jaar hanteert Danone een beleid van “gezondheid door voeding” en regelmatig lanceert het nieuwe producten. De meest recente is het proteïneassortiment ‘Hippro’ dat ontwikkeld werd voor (amateur)sporters.