De sterkste groei valt op te tekenen in de bouw, daar ligt het aantal starters in 2023 met 2.954 6,3% hoger dan het jaar ervoor. De starter is hier gemiddeld een half jaar ouder dan het gemiddelde over alle Vlaamse provincies, namelijk 36 jaar en 3 maanden tegenover 35 jaar en 8 maanden. Het aandeel mannen is ook weer iets groter: 64,6% mannen tegenover 35,4% vrouwen.
In 2023 telt het RSVZ voor Vlaams-Brabant 13.593 startende zelfstandigen of 1,3% meer dan in 2022, in Vlaanderen gaat het over een 1,1% toename. Die 13.593 starters vertegenwoordigen 18,64% van alle starters van Vlaanderen. Per saldo krijgen we zo in Vlaams-Brabant 147.031 zelfstandigen en ook dat is zo’n 18% van de zelfstandigen die Vlaanderen telt en 2,7% meer dan in 2022.
De meeste starters in Vlaams-Brabant vinden we onder de vrije beroepen: 4.934 erbij in 2023, nagenoeg een status quo in vergelijking met het jaar ervoor. Dat kunnen zijn: artsen, tandartsen, accountants, consultants…; zelfstandigen dus met een vrij en intellectueel beroep, met een afgebakende specialisatie, die vooral intellectuele diensten of producten leveren. Op de tweede plaats en de grootste groei aan startende zelfstandigen noteren we voor de bouwsector, 2.954 starters erbij in 2023, dat zijn er 6,3% meer dan in 2022.
Starters
In 2023 is in Vlaams-Brabant 9,2% van de zelfstandigen pas dat jaar gestart, dat is een iets kleiner aandeel dan in 2022 (9,4%) en een kleiner aandeel dan in 2019 (10,1%), maar wel in lijn met de verhouding in Vlaanderen, daar gaat het over 9,1% van alle zelfstandigen dat een starter is; over heel België gaat het over 9,5%.
Tot slot stellen we vast dat de gemiddelde leeftijd van zowel starters als zelfstandigen maar een lichte schommeling kent. De startende zelfstandige in de provincie Vlaams-Brabant heeft een gemiddelde leeftijd van 36 jaar en 3 maanden, dat iets boven het Vlaamse gemiddelde (35 jaar en 8 maanden). De gemiddelde leeftijd van alle zelfstandigen in Vlaams-Brabant is net geen 47 jaar, ook dat is ietwat ouder dan algemeen de Vlaamse zelfstandige (46 jaar en 8 maanden). Kijken we naar de verhouding mannen/vrouwen, dan zien we dat de mannen in de meerderheid blijven, met weer een licht groter overwicht: 64,6% mannelijke tegenover 35,4% vrouwelijke starters.
“Het statuut van zelfstandige blijft aan populariteit winnen. Dat heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat het sociale vangnet voor de zelfstandige steeds meer aansluit bij dat van de loontrekkende, wat de drempel heeft verlaagd”, aldus Katty Hombroux, Regiomanager Starters en Zelfstandigen bij Acerta. “Tegelijk biedt het statuut ook een zekere vrijheid die de werknemer niet heeft en ook dat draagt zeker bij aan het succes. Sommige opleidingen zullen eerder dan andere leiden naar een carrière als zelfstandige, denk aan arts, advocaat, notaris … Maar je kan ook over heel andere beroepen kiezen om ze als zelfstandige uit te oefenen, al dan niet als vrij beroep. De term ‘vrij’ beroep is trouwens enigszins misleidend, want dat is net een categorie van zelfstandige beroepen waarvoor niet iedereen zomaar kan kiezen, omdat ze een specifieke opleiding vereisen.”