michelvandegard – kopie

Vinçotte wil nieuwe lockdown vermijden met SAVITAS

VILVOORDE – Niet met een app of coronaspeurders, maar met behulp van QR-codes (SAVITAS) willen keuringsbedrijf Vinçotte en de Antwerpse start-up Esoptra het coronavirus onder controle houden wanneer we terug naar kantoor mogen.

De invoering van corona-apps zoals in andere landen lijkt een uitdaging tegen de heropstart van de Belgische arbeidsmarkt. Bovendien maken ze vaak gebruik van heridentificeerbare data wat privacyvragen oproept. Sociale innovaties zoals QR-codes, die werknemers vrijwillig scannen, kunnen volgens experts wél een privacyvriendelijk antwoord bieden om de gezondheid van het personeel veilig te stellen en nieuwe lockdowns te vermijden. Daarom zet keuringsbedrijf Vinçotte zijn schouders mee onder het QR-codesysteem SAVITAS of Scoped Anonymous Viral Infection Tracing At Scale, dat de Antwerpse start-up Esoptra heeft ontwikkeld.

“Wanneer een werknemer Covid-19 positief blijkt, geeft die persoon na medische autorisatie aan SAVITAS door dat hij ziek is. Collega’s die eenzelfde QR-code rond hetzelfde moment gescand hebben, worden dan geïnformeerd dat ze mogelijk ook besmet zijn, zichzelf best isoleren en een dokter raadplegen om verdere verspreiding te voorkomen. Die melding krijgen ze wanneer ze de volgende keer vrijwillig één van onze QR-codes scannen of naar de website gaan”, zegt Michel Vandegard, Executive Vice President van Vinçotte.

Gedragen

Een belangrijke troef van SAVITAS is de vrijwillige en sociale benadering van het systeem. Dat is waarom Mensura, Attentia en Vias de oplossing van Vinçotte en Esoptra steunen. De universiteit van Antwerpen levert bovendien academische ondersteuning aan het initiatief. Een multidisciplinaire adviesraad, waar onder andere professor epidemiologie Pierre Van Damme, professor klinische psychologie Elke Van Hoof, en Ruben Roex, advocaat-vennoot bij privacyspecialist Timelex deel van uitmaken, zal de wetenschappelijke, maatschappelijke en juridische krijtlijnen van het project uitzetten.

Aanvulling op basisregels

“Het systeem is voor bedrijven een digitale aanvulling op de basisregels (handen wassen, afstand houden, mondmasker opzetten). Werknemers kunnen vrij kiezen of ze de QR-code scannen, en hebben er alle belang bij om dat te doen. Als maatschappij en economie moeten we preventief te werk gaan om de curve van de epidemie verder naar beneden te halen. Alleen zo vermijden we een nieuwe lockdown. QR-codes scannen aan het begin van een vergadering in plaats van handen schudden, kan daar deel van uitmaken”, besluit Gretel Schrijvers, algemeen directeur van Mensura.