De start van een nieuw schooljaar op 1 september is vaak ook het sein voor nieuwe opleidingen en voornemens op de werkvloer. Hoe gaat u daar als werkgever het best mee om? Annelies Bries, juridisch experte bij de Leuvense hr-dienstverlener Acerta, geeft vijf tips.
Glijdende werktijden
“Met glijdende werktijden kunnen uw werknemers op de eerste schooldag hun kinderen uitzwaaien of afhalen aan de schoolpoort. In dit systeem kiest uw werknemer het begin- en einduur van zijn dagtaak, binnen de krijtlijnen die u uittekent. Een glijdend uurrooster veronderstelt een systeem van tijdsopvolging.”
Thuiswerk
“Een andere mogelijkheid is thuiswerk. Werknemers kunnen van thuis uit werken of op een andere zelfgekozen locatie. Ook occasioneel telewerk is mogelijk. Daarbij werkt uw werknemer sporadisch thuis.”
Hoge schoolfacturen
“U kan uw werknemers helpen het hoofd te bieden aan de dure schoolfacturen van de kinderen. U heeft hierbij twee opties. U betaalt het voordeel in natura (en betaalt rsz-bijdragen en bedrijfsvoorheffing) of u kent uw werknemer extralegale kinderbijslag toe. Daarop is geen rsz verschuldigd.”
Sportcheques
“De start van het nieuwe schooljaar is hét moment om te starten met een nieuw sportprogramma. Om uw werknemers te stimuleren tot een gezonde levensstijl kan u hen sportcheques toekennen. Als de voorwaarden voldaan zijn, worden de sportcheques beschouwd als sociaal voordeel waardoor uw werknemer er niet op belast wordt.”
Educatief verlof
“Door educatief verlof kan uw werknemer zich bijscholen met behoud van zijn loon. Het loon mag begrensd worden tot een bepaald bedrag dat jaarlijks wordt vastgesteld. Als werkgever moet u betaald educatief verlof toekennen wanneer de betrokken werknemer en de gevolgde opleiding voldoen aan de wettelijke voorwaarden. U kan na elk schooljaar een terugbetaling van de overheid ontvangen.”