LébergBronnen Tom Vierendeels

Vier jaar na faillissement van Léberg wordt er nog steeds geen water gebotteld, Colruyt heeft inmiddels ook plannen met kasteeldomein

Vier jaar nadat de productie van water en frisdranken bij Léberg Bronnen werd stopgezet is er nog geen concrete toekomst voor de aanwezige bron. Colruyt kocht de site halfweg 2022 en bekeek of het de productie van water en frisdranken kon heropstarten. Duidelijkheid daarover komt er pas over enkele maanden.

Even terug naar begin 2020. Na onder meer twee tegenslagen kwam de water- en frisdrankproducent in slechte papieren te zitten. Enerzijds was er een dakbrand, anderzijds werd een bacterie in het spoelwater aangetroffen. Daarbovenop lagen de investeringen om de nodige moderniseringen door te voeren te hoog. Rekeningen werden geblokkeerd, investeerders zagen door de ontgoochelende cijfers een zoveelste kapitaalsverhoging of financiële injectie niet meer zitten.

Een kettingreactie aan tegenslagen nekte het 87 jaar oude bedrijf, waarvan het water in heel België gekend was. Minak, de bvba achter Léberg Bronnen, werd in het najaar van 2020 failliet verklaard.

Colruyt

Een zoektocht naar een overnemer leverde ondanks verschillende geïnteresseerden niks op. Léberg Bronnen verdween definitief. Colruyt was ook kandidaat, maar vond de overname van Minak destijds niet interessant. De supermarktketen kocht de site uiteindelijk halfweg 2022.

“We onderzoeken of we opnieuw water en frisdranken kunnen produceren”, klonk het na de aankoop. Bijna twee jaar na de aankoop en vier jaar nadat de laatste flessen werden gevuld is daar nog geen sprake van.

“We zijn vandaag nog steeds bezig met onderzoeken of en hoe we de site opnieuw gaan kunnen exploiteren”, vertelt Colruyt-woordvoerster Hanne Poppe. “En dat heeft wel wat voeten in de aarde omdat we alles heel grondig willen doen. Die onderzoeken houden onder andere in dat we de kwaliteit van het water testen, uitkijken naar vergunningen en dergelijke meer. Normaal gezien zou er meer duidelijkheid moeten zijn tegen de zomer. Vooruitlopen op de feiten is dus niet aan de orde – we willen eerst definitieve onderzoeksresultaten hebben waarop we onze uiteindelijke beslissing kunnen baseren. Tot dan gaan we nog geen verdere uitspraken doen in eender welke richting.”

De site wordt intussen gebruikt als opslagplaats van de technische dienst.

Kasteelvilla

En ondertussen heeft Colruyt ook de kasteelvilla op het aanpalende domein van 2,5 hectare aangekocht. Op het domein staat nog een portierswoning met twee garages. Het gebouw werd in 1928 gebouwd door de familie De schepper naar een ontwerp van architect Adrien Blomme. Het is ook die familie die Léberg Bronnen oprichtte.

“De aankoop van de kasteelvilla zal uiteindelijk passen in de puzzel die we aan het leggen zijn”, weet Poppe. “Denk bijvoorbeeld aan een plek waar we workshops zouden kunnen laten doorgaan. Maar verschillende pistes liggen nog open.”