Bij het gesprek was ook een bemiddelaar van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg aanwezig. “Helaas eindigde deze overlegvergadering zonder een gezamenlijke oplossing”, zegt D’hoore. “Dit betekent dat ons zeer faire aanbod, waarmee we de werknemers begin volgend jaar zullen benaderen, ongewijzigd blijft”, vervolgt de woordvoerder. “Ik heb er alle vertrouwen in dat de werknemers de kwaliteit van dit aanbod zullen erkennen en het zullen aannemen”, zegt Thomas Bogus, CEO van Audi Brussels.
Lees ook: Directie Audi Brussels sluit informatie- en consultatiefase eenzijdig af en sluit op 28 februari
Het gemeenschappelijk vakbondsfront – CNE, ACV Metea, BBTK en ABVV-Metaal- spreekt van “een laatste, niet-onderhandelbaar en sterk aan voorwaarden gebonden aanbod”. Het zou gaan om 5.000 euro bruto extra per werknemer gekoppeld aan voorwaarden zoals de verplichting om “onmiddellijk” een protocolakkoord te ondertekenen, voor vrijdagmiddag een raadpleging van de werknemers bij de FOD Werkgelegenheid te organiseren “wat in de praktijk onhaalbaar is” en de uitsluiting van langdurig zieken.”Het was voor ons opnieuw onmogelijk om op deze manier onderhandelen, onder druk en zonder de tijd te krijgen om na te denken, te berekenen en te overleggen. Bovendien is de uitsluiting van langdurige zieken voor ons een onaanvaardbare discriminatie”, klinkt het.
Lees ook: Handelaars rond fabriek voelen malaise bij Audi Brussel: “Hele wijk profiteert mee van aanwezigheid werknemers”
Nadat de vakbonden het zesde voorstel van de directie voor een gezamenlijk sociaal plan voor de werknemers vorige week afwezen, kondigde de directie aan dat ze de werknemers zelf zou benaderen. Naast de wettelijke ontslagvergoeding zal Audi de werknemers ook een bedrijfspremie aanbieden, die berekend wordt op basis van de anciënniteit van de werknemer.