‘White Sands’, zo heet het luxeresort dat de Britse ontwikkelaar The Resort Group probeert te bouwen op het Kaapverdische eiland Boa Vista. De groep heeft al vier hotels op het naburige eiland Sal, maar White Sands verwezenlijken, lijkt maar niet te lukken. Nochtans heeft The Resort Group heel wat investeringen opgehaald voor het project. Volgens een document dat dateert uit 2019 zijn er in totaal 588 eenheden verkocht in het resort White Sands voor een gemiddelde prijs van 209.000 euro. Goed voor 115,2 miljoen euro in totaal. Een bedrag waarvan meer dan de helft – ongeveer 60 miljoen – uit ons land afkomstig is.
“Een zorgeloze investering met een rendement binnen handbereik.” Met die woorden overtuigde een vastgoedmakelaar uit Aarschot tientallen Belgen om in het project te investeren. Ook vier andere Belgische makelaars, allemaal gelinkt met de man uit Aarschot, zouden investeerders hebben geronseld voor het resort in Kaapverdië. De makelaars, die als tussenpersoon dienden voor The Resort Group, verleidden nieuwe klanten door te spreken over “gegarandeerde” rendementen. En dat voor een project dat nog in aanbouw was.
De bouw van het resort op Boa Vista werd enkele jaren geleden helemaal stilgelegd. Volgens het bedrijf gebeurde dat in 2019 “ten gevolge van de coronapandemie”, maar er zijn ook bronnen die beweren dat er al sinds 2017 geen activiteit meer is op de werf. Hoewel The Resort Group de verantwoordelijkheid over de problemen rond het ‘spookresort’ van zich afschuift, zijn er heel wat indicaties dat het bedrijf niet helemaal volgens het boekje werd beheerd.
Uit boekhoudkundige documenten waar Pano beslag op kon leggen blijkt wanbeheer. Van de 115 miljoen euro die in 2019 was opgehaald, ging slechts 25 miljoen effectief naar de bouw van het hotel. Het overgrote merendeel ging op aan verkoop en distributie, interesten voor klanten én commissies. Zo zou volgens meerdere bronnen de makelaar uit Aarschot een commissie van 15 procent hebben gekregen per verkochte eenheid van White Sands.
Hoe is dit kunnen gebeuren? Bij Pano wijzen ze onder meer naar de makelaars die de eenheden verkochten – zij hebben de risico’s van de investering onvoldoende geduid -, maar er wordt ook gekeken naar de FOD Economie. Tussen februari en mei 2022 zouden minstens vijf meldingen gemaakt bij de Economische Inspectie over het luxeresort in Kaapverdië. De FOD Economie liet de zaak evenwel passeren, omdat er volgens hen geen sprake was van ‘misleidende handelspraktijken’. Een beslissing die fiscaal expert Michel Maus “onbegrijpelijk” noemt.