65527366_704046280014858_907832726323724288_n

Vangrootloon tovert dagelijks tot 8000 vlaaien op tafel

AARSCHOT/LEUVEN/TIENEN/LANDEN/DIEST/SCHERPENHEUVEL-ZICHEM – De Limburgse ambachtelijke bakkerijketen Vangrootloon, met zes winkels in het Hageland en Leuven, investeert 1,5 miljoen euro in onder andere een nieuwe productielijn voor taarten, en de modernisering van de bestaande vlaaienlijn.Hierdoor kan de bakkerij tot 8.000 vlaaien per dag op tafel toveren. 

De Limburgse vlaaien van bakkerijketen Vangrootloon vonden de afgelopen jaren heel wat aftrek, onder andere in onze provincie. Om aan de gestegen vraag te kunnen blijven voldoen, drongen investeringen zich op. De nieuwe vlaaienproductielijn kan naar verluidt elk uur tot 1.200 vlaaien van hoge kwaliteit produceren. Volgens CEO Peter Vangrootloon zal dit gecombineerd worden met de oude vlaaienproductielijn die tot 800 vlaaien per uur aankan. Op een topdag zou dit maar liefst 8.000 vlaaien opleveren.

Geheim recept 

Het recept van de succesvolle vlaaien blijft voorlopig een geheim. Volgens de onderneming zijn ze altijd klaargemaakt op dezelfde eeuwenoude wijze. Er wordt wel meegedeeld dat er een sterke nadruk ligt op ambachtelijke ingrediënten, zoals verse melk, aardbeien uit Zepperen en lokaal geteelde Jonagold-appels. Vangrootloon bewijst zo dat een bakkerij op industriële schaal nog steeds ambachtelijke producten op tafel kan zetten.

110 partners 

De vlaaien zullen niet alleen in de eigen etalage te vinden zijn; Vangrootloon levert dagelijks aan 110 adressen. De meeste partners zijn supermarkten, cateringbedrijven en enkele koude bakkers. Andere warme bakkers vragen soms de keten om hun zaak over te nemen, maar dit blijft een moeilijke uitdaging. Vangrootloon kiest er namelijk voor om de marktbalans van grote en kleinere supermarkten in bepaalde regio’s niet te verstoren.

Tearooms 

Vangrootloon zal wel het aantal eigen winkels in Vlaanderen binnenkort opdrijven. Enkele tientallen nieuwe zaken werden het voorbije jaar al ingericht in Limburg. Enkele daarvan zijn tearooms met verse producten om ter plaatse te consumeren; een pilootproject van de warme bakker.

Zes Vlaams-Brabantse winkels 

Oprichter Jean Vangrootloon startte rond 1917 de zaak op in Limburg. Vandaag zitten kleinzonen Peter, Jo, Paul en Hugo in het zadel. De familie verdeelt de managing-taken vlot onder elkaar, waarbij Peter de CEO-rol op zich neemt en Paul de administratie verzorgt. Jo staat in voor de productie en Hugo volgt de afdeling techniek op. De onderneming is uitgegroeid tot een begrip onder ambachtelijke bakkerijen. Vangrootloon heeft 23 bakkerijen, waaronder zes in Vlaams-Brabant (Aarschot, Landen, Diest, Tienen, Leuven en Scherpenheuvel-Zichem. De zaak telt 350 werknemers.