bloemberg

Van juriste naar bloemenboerin: Sofie opent Bloemberg na burn-out

Juriste Sofie Vanden Borre gooide haar carrière helemaal om na een burn-out. In de tuin van het ouderlijk huis van haar man in Alsemberg is ze daarom een bloemenpluktuin begonnen. “Me omringen met de schoonheid van bloemen en ze kunnen delen met anderen, dat is waar ik naar op zoek was”, zegt Sofie.

De nieuwe bloemenpluktuin Bloemberg van Sofie Vanden Borre langs de Gemeenveldstraat in Alsemberg draait op volle toeren en dat mag gevierd worden. Half maart kwamen de eerste narcissen in bloei en begon de pluk met het officiële startmoment voor de deelnemers. Nu is het tijd voor een heus openingsfeest op zondag 23 juni.

Wondermooie tuin

Bloemenpluktuinen zijn meer en meer in opgang. Dat net Sofie er een opende, is best opvallend. In een vorig leven was ze immers juriste, maar ze besloot het roer om te gooien. “Het begon met de plek waar we nu wonen, het ouderlijk huis van mijn man. De plek waar hij is opgegroeid”, vertelt Sofie. “Dat huis heeft een wondermooie tuin. Toen we hier kwamen wonen, voelde ik dat ik er iets mee wilde doen. Gaandeweg begon het idee te rijpen, zeker nadat ik een workshop in een andere bloemenpluktuin had gevolgd. Maar ik wist niet hoe ik het moest aanpakken. Ik heb geen achtergrond in de bloementeelt. Ik deed het wel graag en mijn papa houdt van tuinieren. Hij komt me regelmatig helpen. Maar ik heb rechten gestudeerd, ik werkte als jurist en ik deed mijn werk ook graag. Toch kwam het punt dat het tijd was voor een wending. Ik ben door een burn-out gegaan en ben mezelf tegengekomen. Ik stelde de vraag of er niet iets anders was voor mij. Toen heb de opleiding biologische en biodynamische landbouw van Landwijzer gevolgd. Een stevige opleiding, die me superveel heeft bijgeleerd en me nog zekerder op mijn pad heeft gezet.”

Oogstfeest

In Bloemberg kan iedereen met een zelfplukabonnement wekelijks een eigen prachtige bos seizoensbloemen komen plukken. Wie een boeketabonnement neemt, laat het schikken van de bloemen over aan Sofie. Daarnaast is het ook mogelijk om deel te nemen aan workshops, samenwerkdagen en het oogstfeest. “Ik voelde dat dit is waar ik naar op zoek was. Werken met bloemen, maar het ook kunnen delen”, zegt Sofie. “. Deelnemers tekenen in voor een plukabonnement, waarbij je wekelijks bloemen mag komen plukken. Het plukseizoen loopt helemaal op het ritme van de seizoenen. In principe loopt het vanaf april tot de eerste vorst, eind oktober, begin november. Door een voorafbetaling aan het begin van het seizoen is het risico gespreid als een bepaalde oogst mislukt is, maar deel je ook in de overvloed wanneer er veel bloemen zijn. Bedoeling is ook om de mensen te betrekken. Er zijn samenwerkdagen, onlangs hebben we nog samen de dahlia’s geplant. Er komt een oogstfeest om de oogst te vieren. Het moet voor de deelnemers ook een stukje hun tuin zijn.”

Enkele maanden na de start is Sofie tevreden over haar bloemenpluktuin. “Ik heb lang gepuzzeld en nagedacht hoe ik de pluktuin efficiënt maak zonder de charme en de schoonheid van de tuin te verliezen”, zegt Sofie. “Dat is heel belangrijk. Ik voel dat ik dicht bij mezelf zit, nu. Ook letterlijk, de pluktuin grenst aan mijn eigen tuin, waar mijn kinderen spelen. Ze ligt naast ons huis. Ik vind het heel fijn dat we daar wonen. Mijn man en kinderen zijn ook heel enthousiast. Alle redenen dus voor een openingsfeest nu we goed gelanceerd zijn.”