audi brussels 2

Vakbond vraagt bijeenkomst taskforce Audi

De socialistische metaalvakbond MWB-ABVV roept premier Alexander De Croo op om de Audi taskforce met spoed samen te roepen. De vakbond wil zo een duurzame toekomst vinden voor de fabriek van Audi Brussels in Vorst. Intussen circuleert met holding D'Ieteren een nieuwe naam die geïnteresseerd zou zijn in de site.

Voor secretaris-generaal Hillal Sor van de metaalvakbond toont de interesse van andere bedrijven aan dat “een industriële toekomst voor de fabriek mogelijk is”, klinkt het vrijdag in een persbericht.

De vakbond hekelt intussen dat enkel Audi over de toekomst van de fabriek zou beslissen, terwijl de autobouwer er zelf geen auto’s meer zou willen produceren. “We kunnen niet alleen Audi laten beslissen over de toekomst van de site (…)”, klinkt dat. De overheden en het belang van de werknemers moeten voor de vakbondsman centraal komen te staan. Sor wil niet dat Audi een “lucratieve immobiliënoperatie” zou realiseren voor de site.

Lees ook: Chinese autobouwer NIO kandidaat-overnemer voor Audi Brussels

Alle pistes moeten voor de bonden onderzocht worden. Deze week raakte via De Tijd bekend dat de Chinese autobouwer Nio interesse zou hebben om de fabriek over te nemen. L’Echo meldde dan weer dat ook D’Ieteren, de groep die de wagens van de VW-groep verdeelt in ons land en een historische band heeft met de site, geïnteresseerd zou zijn. D’Ieteren zou een derde van de site willen gebruiken om tweedehandswagen op te knappen om ze dan door te verkopen, wat zo’n 500 banen zou redden.

Lees ook: Voka – KvK Vlaams-Brabant en Voka Metropolitan roepen regeringen op krachten te bundelen in dossier Audi Brussels

De metaalcentrales van ABVV en ACV hebben deze week ook gepleit om de wet-Renault aan te passen. Een nieuwe ‘Wet Audi’ zou bij een grote herstructurering ook de betrokken toeleveranciers moeten informeren en betrekken, omdat ze nu volgens hen uit de boot vallen. Een vakbondsdelegatie vroeg in de Kamer om de wet die collectieve ontslagen regelt, aan te passen, zodat die ook het personeel bij de onderaannemers van een getroffen bedrijf beschermt.

Premier De Croo had eerder dit jaar een taskforce in het leven geroepen toen er steeds meer onzekerheid rees over de toekomst van de fabriek.