In UZ Leuven vond vrijdag een rampoefening plaats. Op campus Gasthuisberg in Leuven werd een schietincident met meerdere slachtoffers binnen het ziekenhuis gesimuleerd. “Zowel deelnemers als waarnemers hebben de oefening als een succes ervaren. We hebben enkele leerpunten gedetecteerd die ons helpen om bepaalde procedures verder te verfijnen”, zegt hoofdarts Johan Van Eldere.
De rampoefening gebeurde in samenwerking met politie Leuven, stad Leuven, KU Leuven en hogeschool Leuven-Limburg (UCLL). De verschillende hulpverleners moesten procedures en technieken testen voor een efficiëntere hulpverlening bij rampen.
Alle fasen van een ramp werden gesimuleerd. Van alarmering, politie-interventie en dringende medische zorgen aan gewonden over de afvoer naar de spoedgevallendienst en het operatiekwartier tot de werking van de coördinatiecel en de nafase.
Incidenten
De rampoefening kaderde in de aanpak van grootschalige veiligheidsincidenten zoals bommeldingen, een verdacht pakket, terreur of een dader die zoveel mogelijk slachtoffers wil maken met een wapen.
“We willen onze organisatie zo goed mogelijk voorbereiden op iets wat hopelijk nooit zal gebeuren”, stelt Van Eldere. “De kans dat we in UZ Leuven geconfronteerd worden met zo’n grootschalig veiligheidsincident is heel klein. Maar de gebeurtenissen in binnen- en buitenland hebben ook aangetoond dat geen enkele organisatie immuun is voor dergelijk geweld.”
“We willen geen onnodige ongerustheid creëren maar onze medewerkers wel weerbaar en zelfredzaam maken en de organisatie trainen. Zo kunnen we ook bij een ramp goede zorg garanderen.”