Na oogoperaties in UZ Leuven zijn drie patiënten om nog onduidelijke redenen volledig blind geworden aan het geopereerde oog. Het ziekenhuis startte een onderzoek naar de oorzaak.
Op 18 augustus en 1 september van dit jaar kregen in het UZ Leuven opnieuw enkele patiënten met oogproblemen een vitrectomie. Dat is een routine-ingreep waarbij het glasvocht in het oog vervangen wordt door lucht, gas of olie. Het ziekenhuis voerde de jongste vijftien ongeveer 20.000 dergelijke operaties uit.
Normaal zien patiënten na de operatie weer beter na enkele weken. Maar nu trad bij drie patiënten in een korte tijdsspanne om nog onverklaarbare redenen een complicatie op. De gevolgen zijn zwaar: blindheid aan het geopereerde oog. De kans op mislukking is doorgaans kleiner dan een op 2.000.
Het UZ Leuven nam onmiddellijk maatregelen. “Een medische incidentenmelding werd opgestart. Daarbij worden de gebruikte procedures tijdens de ingrepen onder de loep genomen”, stelt het ziekenhuis in een persbericht.
Volgens UZ Leuven wijst een eerste onderzoek niet op een chirurgisch-technische fout. “Een van de stoffen die we gebruiken voor de verdoving of inspuiting van het nieuwe glasvocht bevatte mogelijk een toxische stof die er niet had mogen zijn. Dat lijkt voorlopig de meest waarschijnlijke piste”, zegt hoofdarts Johan Van Eldere.
Van Eldere stelt dat de loten met de vloeistoffen verwijderd werden en dat de procedures verstrengd zijn. “Voor patiënten die nog moeten geopereerd worden, bestaat geen groter risico dan voorheen op het niet slagen van de ingreep.”
De betrokken patiënten werden gecontacteerd. Ze kunnen rekenen op medische, juridische en psychologische begeleiding vanuit UZ Leuven.