RAD, dat voor ‘RapidArc Dynamic’ staat, combineert twee bestaande bestralingstechnieken: IMRT (Intensity-Modulated Radiation Therapy) en VMAT (Volumetric Modulated Arc Therapy). IMRT is een vorm van bestraling waarbij de intensiteit van de stralingsbundels nauwkeurig wordt aangepast aan de vorm van de tumor. De bestraling gebeurt vanuit vaste hoeken rond de patiënt: zo sluit de straling sterk aan op de omtrek van de tumor, terwijl andere delen van het lichaam maximaal gespaard worden.
Bij VMAT is er naast de aanpassing van de intensiteit een voortdurende beweging van de stralingsbron rondom de patiënt, wat zorgt voor een snellere en efficiëntere behandeling. Door de continue rotatie is de hoeveelheid stralingsdosis per hoek echter beperkt.
LEES OOK. UZ Leuven investeert in vier nieuwe operatierobots
Beperkte bijwerkingen
De twee technieken werden al samen ingezet bij borstkankerpatiënten, maar tot hiertoe onafhankelijk van elkaar. Vorige week is, voor het eerst wereldwijd, een patiënt behandeld met de gecombineerde RAD-methode. Daardoor kan de bestraling sneller worden voorbereid, ligt de patiënt minder lang op de behandeltafel en kunnen bijwerkingen verder worden beperkt. De behandeling is vlot verlopen en de patiënt stelt het goed, laat het ziekenhuis weten.
“Met de RAD-techniek verwachten we bij bepaalde borstkankerpatiënten minder huidreacties en esthetische bijwerkingen door de bestraling, zoals vormverandering van de borst op lange termijn”, zegt radiotherapeut-oncoloog Jelle Verhoeven. “Ook de stralingsdosis op gezonde organen, zoals het hart en de longen, wordt nog verder verlaagd. Bovendien biedt de techniek meer comfort, omdat patiënten minder lang op de behandeltafel liggen: de bestralingstijd kan beperkt worden tot twee minuten.”
UZ Leuven zal de komende maanden verder onderzoeken bij welke patiëntengroepen de RAD-techniek bijkomende voordelen biedt.