Het universitair ziekenhuis UZ Leuven houdt vrijdag op campus Gasthuisberg in Leuven een rampoefening. Om voorbereid te zijn op rampsituaties, zegt het zelf.
De rampoefening gebeurt in samenwerking met de politie van Leuven, de stad Leuven, KU Leuven en hogeschool UC Leuven-Limburg (UCLL). “Deze oefening is belangrijk om UZ Leuven optimaal voor te bereiden op rampsituaties. Want ook in het geval van een ramp wil het ziekenhuis goede zorg verlenen”, stelt het UZ.
Verschillende interventiediensten worden vrijdag op de campus verwacht. De hulpverleners testen procedures en technieken voor een meer efficiënte hulpverlening bij rampen. Uiteraard komt de dagelijkse zorg voor de patiënten op geen enkel ogenblik in het gedrang.
Slachtoffers
“De rampoefening kadert in de aanpak van grootschalige veiligheidsincidenten. Onder dergelijke incidenten verstaan we bommeldingen, een verdacht pakket, terreur of een dader die zoveel mogelijk slachtoffers wil maken met een wapen”, zegt hoofdarts Johan Van Eldere.
“We willen onze organisatie zo goed mogelijk voorbereiden op iets wat hopelijk nooit zal gebeuren. De kans dat we in UZ Leuven geconfronteerd worden met zo’n grootschalig veiligheidsincident is heel klein. Maar de gebeurtenissen in binnen- en buitenland hebben aangetoond dat geen enkele organisatie immuun is voor dergelijk geweld.”
Weerbaarheid
“We willen geen onnodige ongerustheid creëren maar onze medewerkers wel weerbaar en zelfredzaam maken. En de organisatie trainen zodat we ook bij een ramp de best mogelijk zorg kunnen garanderen.”
Na de aanslagen van 22 maart 2016 in Zaventem en Brussel was UZ Leuven van heel dichtbij betrokken bij de hulpverlening. Het personeel van het ziekenhuis was in de nasleep dag en nacht in de weer om tientallen gewonden op te vangen en te verzorgen. Haast geruisloos hebben de directie en de werknemers van Gasthuisberg toen wekenlang meer dan puik werk geleverd.