De cijfers van Imec doen duizelen. “Dit is zeker uitzonderlijk voor ons”, zegt teamleider talentwerving Annelien Buedts. En dat heeft verschillende oorzaken. “We zijn een groot bedrijf met een natuurlijk verloop en mensen die doorgroeien binnen het bedrijf zelf. Maar wat zeker ook een rol speelt, is de plotselinge chipschaarste van de voorbije twee jaar. Dat heeft het enorme economisch en strategisch belang van chiptechnologie duidelijk gemaakt en daardoor in alle werelddelen nieuwe investeringen in gang gezet. Imec is een unieke en gerenommeerde speler in de halfgeleider industrie, en dat merken we aan de vraag naar onze expertise wereldwijd.”
War on talent
De chipsindustrie wordt steeds belangrijker, en Imec wil daar een leidende rol in blijven spelen. Daardoor is het bedrijf genoodzaakt te blijven aanwerven. “We moeten intern mensen kansen geven, maar ook extern talent aanwerven om de nieuwste technologische skills en kennis binnen te halen”, zegt Annelien. De vacatures invullen is niet altijd makkelijk. Imec concurreert met grote bedrijven op internationaal niveau en de ‘war on talent’ is zeker bestaande. Toch werden vorig jaar meer dan 650 vacatures succesvol ingevuld.
Verwacht wordt dat er dit jaar nog meer vacatures zullen opengesteld worden als de 250 die er nu al zijn. “Het gaat ook zeker niet alleen om hoog opgeleide researchers of ingenieurs”, klinkt het. “Imec heeft vacatures op alle functies en niveaus. We zoeken mensen binnen finance, legal, maar ook mensen zonder specifiek diploma. Denk bijvoorbeeld aan techniekers of operatoren, waarbij passie en motivatie is wat telt. Dergelijke mensen krijgen bij ons de kans om zich via de Imec School te ontwikkelen. Mensen zonder specifieke achtergrond kunnen zich daar ontplooien en krijgen zo ook de kans om mee te werken aan innovatie.”