Boesjkammeree op het Koning Albertplein sloot eind vorig jaar de deuren. Pascal Van Himste heeft het café jarenlang met succes uitgebaat, maar de gevolgen van de coronacrisis brachten zijn zaak in moeilijkheden. “Scalle heeft den Boesj grootgemaakt. Het heeft ons veel plezier gedaan dat hij ons onlangs succes kwam wensen, ook al valt het verlies van zijn zaak hem zwaar”, zegt Pieter Boeve.
De horecaondernemer was al een tijdje op zoek naar een geschikt pand voor een café in Mechelen, waar hij zelf met zijn gezin ondertussen veertien jaar woont. “Ik was al even aan het uitkijken naar een pand in Mechelen, zodat ik me hier als ondernemer lokaal ook iets meer kan engageren. Als je in Mechelen woont en in Leuven werkt, is dat net iets moeilijker”, vertelt Pieter.
In zijn zoektocht botste hij eerder toevallig op het leegstaande pand van het gesloten café Boesjkammeree. “Voor ik het besefte, zat ik aan tafel met brouwerij Alken-Maes. Het was snel beklonken. En nu zitten we hier”, zegt Pieter. De voorbije maanden hebben Sophie en hij flink wat verbouwingen gedaan om het pand een nieuwe look te geven.
“Geest en sfeer bewaren”
“De geest en de sfeer van den Boesj willen wij natuurlijk bewaren, maar het concept zal wel een beetje anders zijn. Barboesj zal net iets meer zijn dan een bruine kroeg. Je zal hier binnenkort ook een deftig bord kunnen eten. We zetten spaghetti op de kaart, tosti’s en burrito’s. In moderne horeca hoort dat er een beetje bij, ook voor de omzet tijdens de dag”, legt Pieter uit.
Al zal je niet meteen vanaf 1 september iets kunnen bestellen om te eten. “Eerst willen wij wat inlopen”, zegt hij. In Leuven baat Boeve al een tiental jaar café Revue uit. “We werkten allebei op de Oude Markt toen we elkaar leerden kennen: Pieter in de Revue, ik in Oase. Daar is de vlam 23 jaar geleden in de pan geslagen. Ik ben zelf Mechelse en kwam indertijd ook feesten in den Boesj”, vertelt Sophie.
Een dansje zal je in Barboesj zeker kunnen placeren, al is het niet de bedoeling om er een feestcafé van te maken. “Tijdens de avonden gaan we voor de lekkere bruine kroeg waar je pintjes kunt drinken en gezellig kunt samenzijn. Regelmatig zullen we tijdens de weekends op zaterdag ook een dansavond organiseren met deejays, maar de focus ligt er zeker niet op” zegt Pieter.
“Feestje geven, zal zeker kunnen”
De kelder wordt opgefrist. “Als iemand daar een feestje wil geven, zal dat zeker kunnen. Wij denken dan bijvoorbeeld aan studentenclubs”, zegt Sophie. “Ik hou van de sfeer van die typische cafés die je vaak in Brussel kan vinden, waar tussen het lawaai door de plateaus met bier en de borden spaghetti worden opgediend. Dat is de warme sfeer die we hier graag willen brengen”, vertelt Pieter.
Klanten zijn vanaf vrijdag 1 september welkom in Barboesj op het Koning Albertplein. Het café zal tijdens de week en op zondag open zijn van 11 tot 23u, op vrijdag en zaterdag tot 3u. De sluitingsdag wordt maandag.