“We geven hier spullen die we aan lage prijzen aan Merchtemnaren kunnen aanbieden, een tweede leven”, zegt schepen van Welzijn Julie Asselman (LVB, Open Vld). “Onze inwoners kunnen hier ook materiaal binnenbrengen. Zelfs het materiaal dat niet meer voor De Kast kan dienen, gaat naar minderbedeelden via de Helpende Hand. In noodgevallen leveren we ook kleding en huisgerief aan Merchtemse gezinnen die door overmacht – zoals brand – plots alles verloren hebben.”
Het verhaal van de tweedehandswinkel in Merchtem is meer dan twintig jaar geleden begonnen in een garagebox naast het administratief centrum van OCMW. “Dat was toen zeer beperkt, omdat er ook weinig plaats was”, vertelt de schepen. “Daarna verhuisde de tweedehandswinkel, die onder de vleugels van het OCMW werkt, naar een gebouw aan Gasthuisstraat 16. Later verhuisde die nog eens naar een aanpalende rijwoning aan Gasthuisstraat 18. Dat gebouw, waar de tweedehandswinkel in een soort hangar was ondergebracht zonder daglicht, wordt nu door de gemeente openbaar verkocht.”
Oud moederhuis
“We verhuisden de tweedehandswinkel nu naar het oud moederhuis op de site aan de bibliotheek “, besluit de schepen. “Daar is veel meer plaats en lichtinval. Het is ook een economisch interessantere plaats, want het is gelegen aan een invalsweg.”
(De tekst gaat verder onder de foto)
De uitbating van De Kast wordt mogelijk gemaakt door een tiental vrijwilligers. Leona De Troch (74), die aan de kassa zit, was er 23 jaar geleden van in het begin bij. “Ik ben hier alleen begonnen in een garagebox naast het OCMW”, vertelt Leona. “Daar kan je niet zoveel stockeren. In het begin waren er kleine stukken: kleding, schoenen, vesten, ondergoed, en zo meer.”
“Het succes van de tweedehandswinkel groeide. Er kwamen vrijwilligers bij en ook mijn man Jan Jacobs (74) kwam helpen.” “Ik help al zo’n zestien jaar”, zegt Jan. “Ik ben erin gerold via mijn echtgenote. Vroeger waren er ook nog meubelstukken en waren er drie mannen om de zware stukken te verplaatsen.”
“Ik ben hier nu de enige man tussen al die vrouwen, maar ik kan mijn mannetje wel staan. Wat ik hier precies doe? Ik houd een oogje in het zeil om te zien dat er niks naar buiten verdwijnt. De vrijwilligerswerking is een sociaal gebeuren in een toffe sfeer. Iedereen ijvert mee voor het goede doel: mensen helpen en spullen een tweede leven geven. Werk is er genoeg: nakijken, sorteren, opbergen, de winkel openhouden, toezicht houden, noem maar op.”