Het gaat over de Chardonnay Carat, een witte wijn van het Wijnkasteel Vandeurzen in Lubbeek en de mousserende roséwijn Bruut Rosé Extra Brut van Dappersveld-Woestijn in Sint-Pieters-Leeuw. Die twee wijnen zijn samen met 40 andere wijnen bekroond tot de beste van ons land.
Brusselse Steigenberger Wiltcher’s Hotel werden de beste Belgische wijnmakers gelauwerd. Dat Gault&Millau op die kar springt, is niet toevallig. “Ons land telde in 2020 net geen 200 wijnmakers. Dat aantal steeg vorig jaar al naar 259 wijndomeinen met een productie van 4 miljoen flessen. De tijd van puur hobbyisme is voorbij. De kwaliteit heeft een hoge vlucht genomen en we merken dat restaurants ook aandacht krijgen voor wijnen van eigen bodem”, zegt Marc Declerck, CEO van Gault&Millau.
Lees ook: Zeven Antwerpse wijndomeinen krijgen plaatsje in nieuwe gids van Gault&Millau: “Erg mooie erkenning”Met de eerste editie van de gids leidt Gault&Millau de lezer naar 82 kwaliteitsvolle domeinen en hun specifieke terroir waarbij onderweg 172 wijnen in detail aan bod komen. Daarvoor proefde een jury van 30 sommeliers en experten met nationale en internationale ervaring bijna 300 ingezonden wijnreferenties. “Deelname aan de proefsessie was volledig gratis voor de wijndomeinen. De wijnen zijn trouwens allemaal blind geproefd”, zegt Declerck, die van de gids dé referentie wil maken binnen de Belgische wijnwereld.
De jury erkende uiteindelijk 42 wijnen als coup de coeur, waarvan 18 met een Belgian Wine Award 2023 vereerd werden.