Praat- en onthaastingscafé De Goede Vrijdag in Herselt ligt bij de trappisten van Orval in de bovenste lade. Uitbaters Ivan Seyen en Manuela Van Kerckhoven behaalden als enigen ter wereld de titel van “Ambassadeur Orval Magna cum laude 2019”. “Als je met speciaalbieren bezig bent, is dit de grootste trofee die je kan winnen”, aldus zaakvoerder Ivan Seyen.
Caféuitbaters Ivan Seyen en Manuela Van Kerckhoven leven op een wolk. De hoogste erkenning die een horecazaak van speciaalbieren kan behalen staat bij hen op de toog: de ambassadeur Orval Magna cum laude 2019. “We zijn de enige van de 387 ambassadeurs van Orval die dit jaar de hoogste onderscheiding heeft binnengehaald”, aldus Ivan. “Als je met speciaalbieren bezig bent, is dit de grootste trofee die je kan winnen. Het is alsof je de Mount Everest beklimt en je naam op de top gegrift wordt in de rots. Daarna daal je wel af maar, je naam zal voor altijd boven blijven.”
Anonieme controle
Tijdens een anonieme controle werden Ivan en Manuela beoordeeld op aanwezigheid van het trappistenbier, creativiteit, service en kennis van het Orvalbier. De zaak behaalde de uitzonderlijke en maximale score van 50 op 50. “Wat we daarvoor moeten doen? De toverspreuk ken ik jammer genoeg niet. Wel is het zo dat elk speciaalbier bij ons de nodige aandacht krijgt, en volgens de regels van de kunst wordt geschonken en geserveerd”, aldus Ivan. Om het palet van smaken tijdens het drinken van de speciaalbieren niet te verstoren, was roken in De Goede Vrijdag al verboden lang voor de arm der wet optrad. Voorts worden de leidingen dagelijks volledig gespoeld met water. “Op de leidingen blijft geen druppel bier achter tijdens de sluitingsdagen of na de uren. Dat hoort bij de kwaliteit van het gerstenat. Bovendien komt elke drie tot vier weken een gespecialiseerde firma langs voor een chemische reiniging.”
La Trappe en Sikaru
Sinds november 2006 baten Ivan en zijn vrouw dagcafé De Goede Vrijdag uit, onder de Herseltse kerktoren. Op de bierkaart staan honderd speciaalbieren, waaronder de twaalf trappistenbieren. Het café “ademt” biercultuur. De binnenmuren puilen uit van de erkenningen. En er kunnen er nog wel twee bij. De titel van “Meester van het bier in de orde van Sikaru” is een nieuwe aanwinst. “De orde is een vereniging van brouwerijvertegenwoordigers van speciaalbieren die de zaken belonen die een extra inspanning doen voor de Belgische biercultuur, de kneepjes van het vak kennen en een bierbeleving creëren”, aldus nog Ivan. In januari dit jaar verlengde De Goede Vrijdag ook het gouverneurschap van trappistenbier La Trappe, ook alweer de derde keer. “Al deze erkenningen geven een extra motivatie om ons blijvend in te zetten voor de Belgische biercultuur, en de trappistentraditie in het bijzonder”, aldus nog de waard.
Balans in het glas
Westvleteren 12 werd recent door de website Ratebeer.com verkozen tot beste Belgische bier. “Wat is dat, het beste bier? Wat voor de ene het beste bier is, is dat niet per se voor de andere. Voor een beoordeling van het beste bier moet je het brouwproces bekijken, de balans van het bier. En dan komen de kwaliteiten van de brouwmeester aan de oppervlakte. Dat zijn de kunstenaars van de bierwereld”, besluit Seyen.