1 Anka Van Driessche en Tom Vanmuysen van Traiteur Lekker. Credit: Zenia Photography.

Traiteur pioniert in energie-efficiënt en duurzaam ondernemen

BOORTMEERBEEK/LANDEN - Het klimaat verandert en tegelijk ook de energieprijzen. Van ondernemers wordt daarom verwacht dat ook zij mee veranderen. Project TERTS (Transitie in Energie via een Regierol voor de Tertiaire Sector) werd opgestart om ondernemers in deze uitdaging te begeleiden. In totaal deden 68 kleine ondernemers uit 7 Vlaams-Brabantse gemeenten een beroep op een gratis energiecoachingtraject. Twee ondernemers gingen nog een stap verder en kregen een TERTS-subsidie voor hun investering in innovatieve technieken. Een van hen mag de 'Early Adopter' Award in ontvangst nemen, Traiteur Lekker uit Boortmeerbeek. Ook Attfoodstore uit Landen ging een stapje verder in het energiemanagement. 

Traiteur Lekker uit Boortmeerbeek behaalde de ‘Early Adopter’ Award omdat de onderneming zich al jarenlang inzet voor energie-efficiënt en duurzame ondernemen. Ze durven dan ook de nodige stappen te zetten om verder te investeren in een combinatie van enkele technieken die hun meerwaarde op termijn nog moeten bewijzen.

“De voornaamste reden om in het TERTS-project te stappen, was om enerzijds te kijken hoe energiezuinig we al waren en anderzijds hoe we ons nog konden verbeteren”, aldus Traiteur Lekker. “We werden echt uit onze comfortzone van onze job getrokken en vanuit een ander standpunt naar energie leren kijken. De meerwaarde voor ons was dat we bij elke stap geholpen werden, nieuwe ideeën aangeboden kregen en innovatief durfden te denken.”

Energiecoachingtraject

Maar liefst 68 ondernemers uit 7 Vlaams Brabantse gemeenten (Boortmeerbeek, Kortenaken, Landen, Lubbeek, Oud-Heverlee, Tervuren en Tremelo) hebben een beroep gedaan op een gratis energiecoachingtraject.

De energiecoach licht in een persoonlijk begeleidingstraject het gebouw, de technische installaties en bedrijfsvoering door op vlak van energiezuinigheid en mogelijkheden voor hernieuwbare energieproductie. De ondernemer ontvangt een gedetailleerd rapport met de toepasbare energiebesparende maatregelen en een berekening van de kosten en baten van investeringen zodat de ondernemer weet waar hij aan toe is. Heel wat ondernemers hebben ondertussen al enkele quick wins uitgevoerd om hun energiefactuur te drukken.

Traiteur en Attfoodstore 

In dit project hebben twee ondernemers de stap naar hogere energie-efficiëntie durven zetten: Traiteur Lekker, die met een combinatie van thuisbatterijen en PV-installaties de elektrische piekverbruiken in de ochtend probeert af te buigen en energie-autonomie nastreeft. Ook Attfoodstore (Landen) liet zich extra opmerken met de vervanging van de volledige koel- en vriesapparatuur in de voedingswinkel door nieuwe apparaten op natuurlijke koelmiddelen in plaats van synthetische middelen.