Toots Thielemans maakte muziek tot zijn 92 jaar. Wie gepassioneerd is door zijn werk hoeft niet te stoppen op de pensioenleeftijd. Dat vindt ook hr-bedrijf Acerta uit Leuven. Werken na de pensioenleeftijd kan in bepaalde gevallen zeer voordelig zijn. Juridisch adviseur Nele Mertens licht de regels en financiële gevolgen toe.
Toots Thielemans overleed maandag op 94-jarige leeftijd. Hij bleef muziek maken en optreden tot in 2014. Voelt u zich ook fit en gemotiveerd genoeg om te blijven werken, zelfs na de pensioenleeftijd? Of moet u, uit financiële noodzaak?
“Het is niet omdat u de pensioenleeftijd bereikt dat u verplicht moet stoppen met werken of dat uw arbeidsovereenkomst automatisch stopt. U kan verder blijven werken en zo een groter pensioen opbouwen. De werkgever kan u ook niet zomaar op straat zetten als u de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Als hij u toch wil ontslaan, moet hij de wettelijke opzegtermijnen respecteren, met een maximum van 26 weken.”
Hoe langer u werkt, hoe hoger uw pensioen. “Er geldt echter ook een maximumbedrag. Voor bedienden met een volledige loopbaan die telkens evenveel of meer verdienden als de loongrens bedraagt het gezinspensioen momenteel 2.870,03 euro bruto en het alleenstaandenpensioen 2.296,04 euro.”
Het is mogelijk om onbeperkt bij te verdienen terwijl u al een rustpensioen ontvangt. “Dit is mogelijk vanaf 1 januari van het jaar waarin u 65 wordt. Of wanneer u op het moment van pensionering 45 loopbaanjaren kon aantonen. Bij de eerste uitbetaling van uw pensioen moet u wel aangeven dat u nog een beroepsactiviteit uitoefent.”
Indien u als werkgever iemand wil aanwerven die al een pensioen ontvangt, volgt u de gewone regels. “Voor een gepensioneerde die in dienst komt moeten ook de regels inzake arbeidsduur gevolgd worden. U hoeft geen specifieke aangifte meer te doen, wat vroeger wel het geval was.”