Meer dan 14.000 foodies, gastronomen en horecaprofessionals brachten online hun stem uit. De drie best geklasseerden van elke provincie legden maandag een sommelierproef af voor een vakjury. De finalisten kregen een bord met drie kazen voorgeschoteld en moesten acht alcoholvrije wijnen proeven. “De opdracht was om de beste matches voor te stellen”, left initiatiefnemer Baudouin Meyhui uit.
Lees ook: Jean-Trésor Vets van The Jane is sommelier van het jaar provincie AntwerpenVoor de provincie Vlaams-Brabant kwam Tom Dillemans naar voren als winnaar, net zoals vorig jaar. “Hij mag de titel dragen als sommelier van het jaar voor zijn provincie”, gaat Meyhui verder. “Wie van alle deelnemers de allerhoogste score behaalde, wordt uitgeroepen tot sommelier van het jaar 2024. De winnaar maken we op 4 maart bekend.”
Om in aanmerking te komen voor de titel, moeten de kandidaten voldoen aan een aantal criteria. Zo moeten ze bijvoorbeeld werken in een Belgisch restaurant en over de nodige technische bagage en beroepservaring beschikken. Dillemans werkt als sommelier in het restaurant Arenberg in Heverlee.