lompenfabriek

TL-lamp ligt aan basis van inferno in lompenfabriek

MOLLEM - Een in brand gevlogen TL-lamp is naar alle waarschijnlijkheid de oorzaak van de zware industriebrand in Mollem van afgelopen vrijdag. Daar brandden een loods die gebruikt werd voor kledingverwerking en een aanpalende woning volledig uit.

De brand bij het lompenbedrijf Globale Trading in de industriezone Z.5. Mollem vrijdagmiddag was ongemeen hevig. Voor de hulpdiensten zat er dan ook niets anders op dan de loods en een aanpalende woning gecontroleerd te laten uitbranden.

Lange werkdag

“Onze teams waren klaar met de bluswerken rond middernacht”, zegt Alain Habils van brandweerzone Vlaams-Brabant West. Een lange werkdag dus, als je weet dat de oproep van de brand om 11.40 uur in de voormiddag is binnengelopen.

“Samen met de Civiele Bescherming en een privéfirma moesten we dan ook alle smeulende kleding uit elkaar halen met verrijkers om goed te kunnen nablussen. Ook de loods werd ondertussen helemaal afgebroken. Een ploeg bleef in de nacht van vrijdag op zaterdag ook stand-by om eventuele opflakkeringen meteen in de kiem te smoren.”

TL-lamp

Ondertussen heeft een brandexpert, aangesteld door het parket Halle-Vilvoorde, meer duidelijkheid kunnen scheppen over de oorzaak.

 

De zware brand liet niets heel van de loods. — © mvl

“Volgens de eerste vaststellingen betreft het een accidentele brand, ontstaan in een TL-lamp die spontaan in brand gevlogen is”, meldt Carol Vercarre van het parket. “De kunststof die daaruit lekte is vermoedelijk op een stapel textiel terechtgekomen en zo heeft de brand zich kunnen verderzetten. De branddeskundige zal op een later tijdstip nog eens terugkeren.” Bij het parket hebben ze ook geen weet van eerdere problemen bij het bedrijf.

Inversie

Heel wat mensen verwonderden zich ook over de hoge rookpluim die boven de brand bleef hangen. De Affligemse weerman Ruben Peelman heeft er een logische verklaring voor. “De rook raakte niet voorbij de inversielaag. De inversie is een klassiek fenomeen bij hoge druk. Door de neerwaartse luchtstroming, heb je als het ware een deksel op de onderste luchtlagen”, legt Peelman uit op zijn Facebookpagina.

“Die inversielaag bevond zich vrijdag op ongeveer 2,5 kilometer hoogte. De rook botst dus tegen de inversie en smeert zich over de bewolking uit. Dat zie je niet vaak in ons land, want dan moet het echt wel om een grote brandhaard gaan. De meeste rookpluimen gaan niet hoger dan 1,5 kilometer.”