Komt er schot in de hervormingen die nodig zijn om de ontwikkeling van geneesmiddelen voor geavanceerde therapieën te bevorderen? Volgens Co-ACT, het Belgische platform voor celtherapie, is dat hoognodig om de competitiviteit van de sector te garanderen. TiGenix uit Leuven is een van de drie Belgische kmo’s die op korte termijn hun toepassing op de markt willen brengen.
Tijdens de Europese Biotech Week van 12 tot 19 oktober worden innovatieve ontwikkelingen met een toegevoegde waarde voor de maatschappij in de kijker gezet. In ons land verenigt Co-ACT bedrijven die actief zijn in de ontwikkeling van celtherapieën. De groep telt vijf leden, waaronder TiGenix. Vanuit het wetenschapspark in Haasrode bestrijdt het auto-immuunziekten. Die ontstaan doordat het immuunsysteem lichaamseigen cellen en stoffen als lichaamsvreemd beschouwt.
TiGenix is in de finale fase van klinisch onderzoek beland. De onderneming overweegt om binnen twee jaar een aanvraag in te dienen om haar toepassing op de markt te brengen. “In minder dan een jaar tijd werd door die vijf bedrijven ruim 200 miljoen euro aan kapitaal aangetrokken actief in de sector van celtherapie”, zegt Cathy Plasman, secretaris-generaal van de Belgische biotechfederatie.
“Dat getuigt van de vitaliteit van de sector, met een hoogstaande kwaliteit van onderzoek en ontwikkeling. De publieke instanties hebben actief deelgenomen aan deze investeringen. Om de verdere groei van de sector te verzekeren is een aangepast en competitief wetgevend kader nodig.”
Veel meer dan in onze buurlanden zijn industriële spelers totaal afhankelijk van de ziekenhuizen. De sector dringt aan op een herziening van de huidige bepalingen. “Een aangepast wettelijk kader is van kapitaal belang om de competitiviteit van onze ondernemingen te verzekeren. Alleen zo kunnen ontwikkeling en productie van geneesmiddelen voor geavanceerde therapieën gestimuleerd worden. Farmaceutische bedrijven moeten meer toegang krijgen tot menselijke cellen en weefsels, nodig voor de productie van medicijnen.”