De lijst van bedrijven die dit weekend het goede voorbeeld geven, mag indrukwekkend genoemd worden: Trane Technologies, Yuki, Global Fairs, Lazard, Harol, UCB, Vandersanden, AS Adventure, Aspiravi, Kim’s Chocolate, Meliopus, Pur Natur, Wever & Ducré Lightening, Staedtler en BWT.
Het internationale bedrijf Trane Technologies, softwarespecialist in accountancy Yuki, Global Fairs, vertegenwoordiger van vakbeurzen, en vermogensbeheerder Lazard zaten al langer met de idee van een eigen bos. Zo kwamen ze er bij om mee hun schouders te zetten onder het Verdienstelijk Bos in Tielt-Winge/Lubbeek, waar ze zaterdag 24/2 samen al vlug meer dan duizend bomen aanplanten.
Vorig jaar kreeg het Verdienstelijke Bos in Tielt-Winge/Lubbeek voor het eerst vorm – samen met onder meer de wereldbekende topvrouw van Solvay, Ilham Kadri, die mee kwam aanplanten. Intussen wordt het bos dus verder uitgebreid.
“We brengen duurzame pioniers uit het bedrijfsleven samen om er een boost te geven aan de lokale biodiversiteit, om er bomen te planten en natuur te creëren, maar ook méér dan dat. Het gaat er ook om het goede voorbeeld te geven, om bewustwording te creëren en als bedrijf duurzaamheid écht tastbaar te maken”, zeggen Dajo Hermans en Frank Missoul, de twee bezielers achter Forest Fwd, het eerste bedrijf in ons land dat zich sinds 2021 toespitst op de realisatie van lokale bedrijfsbossen én -natuur.
Het Verdienstelijk Bos wordt een verbinding tussen het Tafelbos en het Boekhoutbos, één van de meest uitgestrekte bossen in het Hageland. Eén van de bedrijven die de voorbije jaren al meermaals bomen plantte, en er ook bij de eerste editie van het Verdienstelijk Bos bij was, is Yuki. Het internationaal softwarebedrijf zet al langer verschillende duurzame acties op om CO2-neutraal te worden.
“Ons doel is om CO2-neutraal te worden door zoveel mogelijk te reduceren”, zegt Ellen Sano, managing director Yuki. “Zo hebben we al een groot deel van ons wagenpark aangepast, moedigen we onze mensen constant aan om anders te reizen, wordt er bespaard in de kantoren, enz. Maar je kan niet alle uitstoot reduceren en dus compenseren we ook wanneer het nodig is. Dat doen we onder meer door bomen te planten, waarbij we bijdragen tot een beter klimaat én bewustwording creëren.”
Ook voor Trane Technologies is de creatie van een eigen bos een belangrijk signaal, dat helemaal in hun bedrijfsvisie past.
“Onze visie op een duurzame toekomst houdt in dat we een positieve impact hebben op mens en samenleving. Teruggeven is fundamenteel voor ons”, zo luidt het. “Enkele manieren waarop we dat doen, is via vrijwilligerswerk en sterke partnerschappen.”
Global Fairs, dat ’s werelds grootste vakbeursorganisaties vertegenwoordigt, draagt zo bij aan meer biodiverse natuur voor de regio. Hetzelfde geldt voor vermogensbeheerder Lazard.
“Global Fairs is al vele jaren in het Hageland gevestigd. Een economisch sterke regio, met ook prachtige landschappen en natuur”, vertelt Mattias Dreher, zaakvoerder van Global Fairs. “Bij ons is iedereen met de natuur begaan en genieten we van het onthaasten tussen het groen. We zijn dan ook erg enthousiast, dat we met deze aanplantactie kunnen bijdragen aan meer biodiversiteit voor de regio. We hopen dat dit ook andere bedrijven kan inspireren om duurzaamheid in de bedrijfsfilosofie te verankeren.”
“Wij erkennen de dringende en kritieke noodzaak van actie tegen klimaatverandering. Lazard Asset Management is verheugd om dit initiatief van onschatbare waarde vanuit ons Belgische kantoor te ondersteunen”, vult Bram Op De Beek, Head of Belgium & Luxembourg bij Lazard, aan.
Duurzaam schouderklopje
Maar het stopt niet met het engagement van de vermelde bedrijven. Forest Fwd schonk de voorbije maanden ook heel wat bomen aan bedrijven in Vlaanderen die het volgens hen “verdienen” omdat ze op een duurzame manier het goede voorbeeld geven. Zie het als het geven van een duurzaam schouderklopje, iets dat het bedrijf sinds vorig jaar op regelmatige basis doet. Onder de gelukkigen zijn dit keer: Harol, UCB, Vandersanden, AS Adventure, Aspiravi, Kim’s Chocolate, Meliopus, Pur Natur, Wever & Ducré Lightening, Staedtler en BWT. Ook zij komen zaterdag mee bomen aanplanten.
“Zo goed als alle bedrijven zijn tegenwoordig op één of andere manier met duurzaamheid bezig. En het is zeker niet altijd omdat de regelgeving hen zogezegd zou verplichten. Integendeel, meer en meer bedrijven zijn niet alleen bezig om hun interne processen te verduurzamen, ze willen ook letterlijk – en liefst lokaal – maatschappelijk impact genereren. Dat kan alleen maar aangemoedigd worden”, aldus Dajo Hermans en Frank Missoul van Forest Fwd.
130.000 vrijwillig geplante bomen
Vlaanderen zal er volgens een analyse van Forest Fwd dit plantseizoen – van november vorig jaar tot begin maart – zo’n 65 hectare bedrijfsbos bij krijgen met dank aan bedrijven die vrijwillig investeren in lokale natuur. Dat komt neer op circa 130.000 extra bomen. Ter vergelijking: dit is de oppervlakte van zo’n 90 voetbalvelden die bebost worden.