thrombogenics

ThromboGenics verwerft opnieuw rechten op oogmiddel Jetrea

ThromboGenics heeft de wereldwijde rechten op zijn eigen oogmedicijn Jetrea opnieuw in handen. Het biotechbedrijf uit Leuven had die grotendeels afgestaan aan Alcon, dochter van Novartis. De farmareus stapt in het kapitaal van ThromboGenics en wordt de grootste aandeelhouder. Beleggers reageren euforisch.

Het biofarmaceutische bedrijf legt zich toe op de ontwikkeling van innovatieve oogheelkundige geneesmiddelen en therapieën. Met Jetrea ontwikkelde ThromboGenics het eerste geneesmiddel voor de behandeling van VMA, een aandoening waarbij het glasvocht loskomt van het netvlies, wat tot verminderd zicht leidt.

Nadat het in 2012 werd toegelaten door het Amerikaans voedselagentschap kwam het middel, dat een alternatief bood voor de veel duurdere operatie, in 2013 zowel in de Verenigde Staten als in Europa op de markt. De distributie en verkoop van Jetrea in de Verenigde Staten nam ThromboGenics zelf voor zijn rekening.

Maar voor de Europese markt en de rest van de wereld had het een samenwerking met Alcon. Dat is een dochterbedrijf van Novartis. De Belgische hoofdzetel van de Zwitserse farmareus, eveneens gespecialiseerd in geneesmiddelen voor oogaandoeningen, ligt in Vilvoorde.

ThromboGenics krijgt nu de rechten terug van Alcon. De stopzetting van de distributieovereenkomst levert ThromboGenics een vergoeding op van 53,7 miljoen euro, uit de portemonnee van Novartis.

Dat Novartis nu afziet van de verkoop en distributie van het geneesmiddel betekent niet dat de banden met het Leuvense bedrijf doorgeknipt worden. Patrik De Haes, ceo van ThromboGenics, liet weten dat Novartis aandeelhouder wordt van Thrombogenics. De farmareus investeert 10 miljoen euro in het kapitaal van ThromboGenics.

Met Jetrea werden sinds 2013 bijna 30.000 patiënten behandeld in twintig landen. ThromboGenics was al snel meer dan een miljard euro waard maar Jetrea loste nooit echt de verwachtingen in. Het oogmedicijn is een zegen voor patiënten omdat het oogoperaties overbodig maakt, maar artsen boden weerwerk omdat dure ingrepen wegvielen.

Met meer middelen om te proberen nieuwe producten op de markt te brengen nemen de overlevingskansen nu weer toe. Met de twee nieuwe overeenkomsten heeft ThromboGenics meer dan 120 miljoen euro cash.