Er is opnieuw beweging in het pand van de voormalige bakkerij Nevens aan de Ternatsestraat in Essene. Die sloot in oktober vorig jaar de deuren en sindsdien zaten de inwoners van de Affligemse deelgemeente zonder warme bakker in het centrum. Tot nu, want op 9 november opent de zaak opnieuw de deuren.
In het atelier en achter de toonbank zullen de broers Michaël (38) en Jonas (23) te vinden zijn: twee jonge bakkerszonen waarvoor de stiel ook niet helemaal nieuw is.
Concurrentie
“65 jaar geleden zijn hun grootouders onder de naam De Knop met een bakkerij gestart in het centrum van Zellik, Asse”, zegt mama Martine Lagrin (61). Nadien namen Martine en haar man Marc De Knop de zaak over onder de naam bakkerij Martine. “Eind dit jaar gaan we allebei met pensioen en sluit de bakkerij in Zellik. Onze zoon Michaël werkt er al zestien jaar mee in het atelier en moest dus op zoek naar een nieuwe job. Die vond hij samen met zijn broer Jonas in Essene.”
Opvallend: Michaël en Jonas zetten de zaak van hun ouders in Zellik niet verder. “Het cliënteel is er aan het veranderen en bovendien is de concurrentie er groot met al vijf superettes waar ook brood en patisserie wordt verkocht wordt”, zo geeft de familie De Knop aan. “Daar komen nog de ingrijpende werkzaamheden in het centrum van Zellik bij die zeker nog enkele maanden zullen duren.”
Twee handen op één buik
In Essene vonden ze het ideale pand met een groot atelier in een drukbezocht centrum, bovendien niet ver van de ouderlijke woonst. “Wij wonen hier inderdaad in de buurt”, vertelt mama Martine. “Maar het was ons eigenlijk nog niet opgevallen dat de bakkerij te koop stond. Wij passeren hier altijd ‘s nachts en dan zijn de rolluiken sowieso naar beneden. De keuze was snel gemaakt toen we het pand bezochten.”
Michaël zal samen met een bakkersgast in het atelier werken terwijl Jonas meer in de winkel te vinden zal zijn. De oudste broer zet zo zijn werk in Essene verder, voor de jongste wordt het even aanpassen want hij werkte tot nu als mecanicien. “Als broers zijn we wel twee handen op één buik, dus dat komt helemaal goed. Bakker zijn, dat zit in ons bloed”, luidt het.
De Knop-koek
Wie in Zellik bij bakkerij Martine al eens een brood ging kopen, zal de smaak dus misschien herkennen. “En ook het logo: een knop met graanstengel, een verwijzing naar de familienamen De Knop en Lagrin, keert terug.”
Bakkerij De Knop zal dan ook een echte warme bakker zijn. “Klanten kunnen hier terecht voor brood, koeken en patisserie. De specialiteit van het huis zal een De Knop-koek zijn, gemaakt van krokant bladerdeeg met een speciale, luchtige crèmevulling. En ook met ons De Knop-brood, een speciaal meergranenbrood, willen we ons onderscheiden.”
Momenteel is het in Essene nog een drukte vanjewelste om alles op tijd klaar te krijgen tegen de opening op woensdag 9 november. “We hebben de sleutels nog maar twee weken. De firma Convex is hier op een kleine week alle machines komen installeren zodat we al wat kunnen proefdraaien”, zeggen de broers nog.