Eind 2019 nam het bedrijf de beslissing om te investeren in de nieuwe infrastructuur. Tot hiertoe gebruikte Xenics veelal de ruimtes in het onderzoekscentrum imec. “Maar omdat die eerder op het wetenschappelijke en minder op de productie gericht zijn, was er voor ons nood aan een eigen cleanroom”, zegt Paul Ryckaert, CEO van Xenics bij Belga. “Ook om onze schaal te vergroten was het belangrijk onze eigen stek te hebben.”
Investering
De bouw van de cleanroom in Tienen is in augustus 2020 gestart. De ruimte is nu klaar en kan in gebruik genomen worden. Tegen januari 2022 moeten alle machines, waarvan er nu nog een deel bij imec staat, verhuisd zijn naar de nieuwe plek. Met het project is een investering van zo’n 7,5 miljoen euro gemoeid. De Vlaamse regering heeft 650.000 euro bijgepast. Het geld werd besteed aan de bouw van de ruimte en zal worden gebruikt voor opleidingen.
Sectoren
De sensoren die Xenics produceert, worden in erg veel sectoren gebruikt. In de recyclagewereld bijvoorbeeld worden de camera’s gebruikt om verschillende soorten stoffen, zoals plastic, te herkennen. Bestanddelen in voedsel kunnen onderscheiden worden: zo kan het exacte percentage vet of proteïne bepaald worden. De sensoren worden ook in de medische sector gebruikt, of zelfs om vanuit de ruimte de aarde te bekijken. “De maatschappelijke relevantie van onze sensoren neemt alleen nog maar toe”, zegt Ryckaert. Xenics is in 1999 gestart als een spin-off van imec. Op dit moment telt het bedrijf zowat 70 werknemers en heeft het vestigingen in Singapore en in de Verenigde Staten. In de Tiense site worden ongeveer 15 mensen tewerkgesteld.
Bron: Belga.