Het procedé van de smart city heeft donderdag Antwerpen bereikt. De slimme stad is een concept van het Leuvense technologiebedrijf Imec. In Vlaanderen werden eerder al enkele vrij uiteenlopende projecten van smart cities gelanceerd: van zorginnovatie in Aalst over slimme coworkinginitiatieven in Kortrijk en smart shopping in Roeselare tot slimme stadsplanning in Sint-Niklaas. Allemaal met knowhow uit Leuven.
Antwerpen wordt de eerste smart city in Vlaanderen. De stad gaat honderden sensoren verstoppen in vuilnisbakken, waterleidingen, parkeerplaatsen en zelfs verwarmingsketels van inwoners, om alles met het internet te verbinden. De gegevens die dat oplevert, worden opengesteld voor elke ontwikkelaar.
Het project geldt als een proeftuin voor een technologie die op termijn in alle steden moet worden geïntroduceerd. De technologie van Imec laat toe chips in alle mogelijke objecten te integreren. Sensoren in vuilnisbakken houden bijvoorbeeld in de gaten wanneer de ophaaldienst moet langskomen. Chips in waterleiding en riolering analyseren de waterkwaliteit en waarschuwen voor een mogelijke overstroming. Sensoren in de bestelwagens van Bpost meten de luchtkwaliteit.
De stroom aan gegevens maakt een efficiëntere organisatie mogelijk, maar dat is slechts het begin. “Het bijzonderste aan dit project is dat het om een open platform gaat. Elke ontwikkelaar kan de data gebruiken en er zijn eigen toepassing mee creëren”, zegt John Baekelmans van Imec. Vlaanderen stelt elk jaar 4 miljoen euro ter beschikking voor het platform en nog eens 4 miljoen voor de toepassingen. Antwerpen en Imec investeren elk 650.000 euro.