Alweer een bakker die het voor bekeken houdt, een verhaal dat we de laatste jaren steeds vaker moeten brengen. En in het geval van David De Mey (51) is het extra pijnlijk, want de man was al de vierde generatie in een bakkersfamilie.
“Ik nam meer dan dertig jaar geleden de zaak over van mijn ouders. Kort daarna nam ik de beslissing om de winkel te sluiten. We openden om 6 uur en sloten om 19 uur, maar dat zorgde ook voor een enorme personeelskost. En dus begon ik met overal broodautomaten te zetten en deed ik dagelijks een grote broodronde”, vertelt David.
“We werken dag en nacht, ook tijdens corona. Maar van de overheid krijgen we geen steun.”
Bakker David De Mey
De broodautomaten van David zijn ondertussen heel gekend en zijn terug te vinden van Liedekerke tot Edingen. En ook voor zijn broodronde heeft hij klanten tot ver buiten Liedekerke. “Ik rijd meer dan 200 kilometer per dag om alle automaten te vullen en de klanten te bedienen met vers brood. Die broodronde is vooral heel populair bij klanten die minder mobiel zijn maar toch dagelijks vers brood willen.”
Concurrentie
Komende zaterdag rijdt David dus voor het laatst uit. “Die automaten zijn een succes, maar de kosten worden te hoog”, geeft David aan als reden. “Ik verbruik maandelijks 1.300 euro aan benzine. En ook de kosten voor graan en meel blijven stijgen. Ik zou meer dan drie euro voor een brood moeten vragen om uit de kosten te geraken maar dat gaat niet door de enorme druk van de supermarkten. Zij blijven kwistig met promoties strooien alsof er niets aan de hand is.”
“De gewone bakker wordt hierdoor kapot geconcurreerd en er wordt niets aan gedaan”, haalt David fel uit.
“Ik had nooit gedacht ooit te moeten stoppen.”
Bakker David De Mey
David vindt dan ook dat bakkers volledig in de kou staan. “Het is erg dat er zoveel stoppen want we hebben een primair beroep. We werken dag en nacht, ook tijdens corona. Maar van de overheid krijgen we geen steun. Ik vind het jammer dat ik moet stoppen want ik moet heel wat klanten teleurstellen. Zeker mijn broodronde zal ik missen, want dat zorgde voor een sterke band met de klant. Ik krijg nu van iedereen bedankingsbriefjes.”
Heldenstatus
De rijzige bakkerszoon geniet in Liedekerke ook een echte heldenstatus. “Ja tijdens zo’n broodronde maak je wat mee”, lacht hij. “Zo redde ik ooit eens een oud vrouwtje nadat ze haar wagen vastreed op de spoorweg. Ik haalde haar uit de auto en kon het voertuig nog net verplaatsen voor de trein afkwam. En ik haalde ‘s ochtends een drenkeling uit de Dender en zorgde er ook voor dat enkele woonboten er niet kapseisden.”
In 2018 redde hij ook eens drie mensen uit een brandende woning, iets waar hij later een zilveren medaille voor moed en zelfopoffering voor kreeg.
David laat nu zijn automaten over aan Panifex, het bedrijf waar hij al jaren mee samenwerkt voor het brood. Dus ook na zaterdag zal hetzelfde brood in de automaten te vinden zijn. Voor zijn broodronde vond hij geen overnemer, zijn atelier is al verkocht. “Toen ik begon met deze job zei mijn moeder nog dat ik altijd werk zou hebben want dat brood altijd gegeten zal blijven worden. Ik had dus nooit gedacht ooit te moeten stoppen. Vooral mijn vader heeft het er moeilijk mee, want hij helpt nog regelmatig mee”, zegt David.
De Liedekerkenaar wordt nu onderhoudstechnicus bij Maes tankstations. “Ik zal nog veel op de baan zijn, dat is wat ik het liefste doe”, besluit hij.