Xior, specialist in studentenhuisvesting in Leuven, wil uitbreiden. De vastgoedgroep trekt daarvoor in december naar de beurs. Xior koopt gebouwen op en doopt die dan om tot studentenkamers. De verhuur van studentenkoten is een lucratieve bezigheid in de universiteitsstad Leuven.
Vanuit het kantoor aan de Naamsestraat in Leuven houdt Xior de evolutie op de markt van de studentenkoten nauwlettend in het oog. Sinds 2007 koopt de onderneming gebouwen op. Daarin worden studentenkamers gemaakt voor de huurmarkt. De student betaalt maandelijks 300 euro voor een simpel kot tot 800 euro voor een studio.
Om te kunnen uitbreiden en de groei te financieren trekt de kotenspecialist volgende maand naar de beurs. Daarmee wordt het de eerste beursgenoteerde vastgoedgroep die vooral belegt in studentenkamers. Nu al verhuurt Xior meer dan tweeduizend studentenkoten, onder meer in Leuven. Dat levert hen jaarlijks 11 miljoen euro aan huurinkomsten op.
“Maar alles zit vol en de studenten blijven maar komen. Het kotleven is springlevend”, zegt de vastgoedvennootschap. De KU Leuven is heel populair bij buitenlandse studenten. Niet alleen door de kwaliteit van het onderwijs. Ook door de lage inschrijvingsgelden in vergelijking met het buitenland. De hoge ranking van zowel de universiteit als sommige hogescholen leidt tot een groeiende populatie aan studenten.
De stelling van Xior klopt. Op dit moment zijn voor het academiejaar 2015-’16 55.371 studenten ingeschreven. Twaalf maanden geleden waren ze met 52.010, of een stijging met 3.361. De groep van internationale studenten is sterk vertegenwoordigd met 8.683 jongeren.
De studentenresidenties zorgen bij Xior voor het grootste deel van de vastgoedportefeuille, met zeer stabiele huurinkomsten. Een kleine twintig procent van de portefeuille bestaat uit winkels en garages, die telkens bij de residenties horen.