De Leuvense studentenrestaurants van Alma zitten al langer in zwaar weer, klinkt het bij de directie. “Willen we veilig stellen waar Alma al generaties voor staat, dan moeten we nu ingrijpen, voor het te laat is”, zegt Stefaan Saeys, voorzitter van de raad van bestuur van Alma vzw. “Met de jaren is Alma een heel brede organisatie geworden, met een grote variëteit in producten, locaties en formules. Vandaag bereiden we ook veel zelf, wat operationeel en financieel niet meer de beste weg is.”
Centrale keuken wordt gesloten
De bedoeling van de herstructurering is om de volledige centrale operationele keuken te sluiten. Die bevindt zich in Heverlee, en levert maaltijden aan alle vestigingen in Leuven. Hoe groot de impact is op andere vestigingen is nog niet duidelijk. Volgende week dinsdag staat de eerste informatievergadering gepland. “Er heerst verslagenheid bij de werknemers”, reageert Bert Verhooghe, secretaris bij de socialistische vakbond ABVV. “Enkele maanden geleden kwam er nog een mededeling van de directie dat ze de restaurants opnieuw wilde doen bruisen. Nu dit op ons bord krijgen, vlak voor de zomervakantie, is niet min. Bovendien zitten veel werknemers al erg lang thuis in tijdelijke werkloosheid door de coronapandemie. Het komt hard binnen.”
Oorzaken
De oorzaken van de financiële malaise zijn velerlei: er was de coronacrisis, waardoor de student de afgelopen achttien maanden wegbleef, maar de eetgewoontes van de student is mettertijd ook veranderd. Ook haalt Saeys de gestegen concurrentie aan van supermarkten die een groot gamma aan kant-en-klaarmaaltijden hebben, of ketens zoals Exqi of Foodmaker, die betaalbare gezonde salades aanbieden. Steeds meer studenten brengen ook eten van thuis mee dat ze gewoon nog moeten opwarmen in de microgolfoven en ook de afhaalmaaltijden blijken een succes te zijn in studentenmiddens.
137 werknemers
Bij Alma vzw werken 137 werknemers. In Leuven telt de keten in totaal negen restaurants en food corners.