Het is al dagen onrustig bij het storagebedrijf Shurgard in Groot-Bijgaarden. Oorzaak is het ontslag van een hoofdafgevaardigde van de vakbond. Die had luidkeels geprotesteerd tegen een strengere dresscode die de directie oplegt. Shurgard verhuurt stockeerruimte voor meubelopslag in zes vestigingen in Vlaams-Brabant. Op dinsdag 20 oktober gaat de storm misschien liggen.
Shurgard verhuurt opslagruimtes in Leuven, Zaventem, Groot-Bijgaarden, Overijse, Sint-Pieters-Leeuw en Machelen-Vilvoorde. Er werken 110 mensen, van wie het merendeel op de hoofdzetel in Groot-Bijgaarden (Dilbeek).
Het ontslag van een 52-jarige hoofdafgevaardigde van de christelijke vakbond LBC-NVK (Landelijke Bediendencentrale/Nationaal Verbond voor Kaderpersoneel) viel heel slecht bij de werknemers. Zo slecht dat het personeel overging tot blokkade van het bedrijf. Het ontslagen personeelslid werkte veertien jaar bij Shurgard en pikte het niet dat de directie eenzijdig besloot om de dresscode te verstrakken.
Volgens de directie heeft het ontslag van de storemanager in de vestiging van Groot-Bijgaarden andere redenen. De man uit Sint-Pieters-Leeuw zou ontslagen zijn omdat “zijn houding niet langer past binnen de huidige dynamiek van het bedrijf”.
De directie wil niet ingaan op de eis van de vakbonden om het ontslag in te trekken. De bonden hadden de deadline op 16 oktober bepaald maar de directie hield het been stijf. Nieuwe, grotere acties behoren nu tot de mogelijkheden. De directie wil alleen een toegeving doen over begeleidende maatregelen bij het ontslag. De bonden hebben bedenktijd gevraagd tot dinsdag 20 oktober.
Een syndicaal beschermde werknemer heeft recht op een hoge(re) ontslagvergoeding. De directie wilde aanvankelijk maar gaan tot 36 maanden opzeg. Onder druk van de acties is dat opgetrokken tot 45 maanden, het wettelijk bepaalde bedrag voor een beschermde werknemer.
Drie jaar geleden werd bij Shurgard gestaakt toen de directie een intern telefonisch afluistersysteem had geïnstalleerd.