Untitled-1 Salvatore Curaba (midden) met de twee CEO's van Easi, Jean-François Herremans en Thomas Van Eeckhout.

Stichter staat meerderheid van bedrijf af aan werknemers

LEUVEN/NIJVEL - Salvatore Curaba, ex-profvoetballer en stichter van IT-bedrijf Easi, heeft 18,5% van zijn aandelen verkocht, waardoor 51 medewerkers van het bedrijf in het kapitaal stappen. Met deze transactie verliest Curaba de meerderheid van de aandelen maar verkleint hij het risico op een buitenlandse overname.

Met de opname van 51 medewerkers in het kapitaal van Easi zullen in totaal 105 bedienden van het bedrijf aandeelhouder zijn, wat neerkomt op ongeveer 1/3 van de 308 mensen op de payroll. De intrede van de nieuwe aandeelhouders is mogelijk na de beslissing van stichter Salvatore Curaba om iets minder dan 20% van zijn aandelen te verkopen, waardoor hij meerderheidsaandeelhouder af is. Curaba houdt ongeveer 40% van de aandelen van Easi in handen. Met de transactie zou volgens onbevestigde bronnen ongeveer 10 miljoen euro gemoeid zijn.

Stap gaf ons vleugels

“Salvatore Curaba is begonnen met het verkopen van zijn aandelen in 2011. Het bleek dé stap te zijn die ons vleugels gaf”, zegt co-CEO Thomas Van Eeckhout. “Hij leerde iedereen om te vertrouwen in anderen en om ook de macht te delen. Vandaag merken we van die beslissing alleen maar de voordelen. Het aandeelhouderschap zorgt niet alleen voor stabiliteit en continuïteit in ons bedrijf. Het motiveert ons allemaal om te groeien. Het bedrijf presteert beter én het model stelt ons in staat om de winst te delen met onze medewerkers. Het is dan ook logisch dat het bedrijf niet toebehoort aan één sleutelfiguur en dat ons succes niet afhangt van individuen.”

Participatief ondernemen

Easi is een succesverhaal. Geert Janssens, hoofdeconoom bij Etion en autoriteit op vlak van medewerkersaandeelhouderschap, duidt. “Het model van medewerkersaandeelhouderschap zoals bij Easi bevat alle noodzakelijke facetten van participatief ondernemen een succes te maken. Vanzelfsprekend is er de gedeelde eigendom via het aandeelhouderschap, weliswaar aangevuld met een jaarlijkse collectieve bonus voor alle medewerkers. Vervolgens zijn er gedeelde waarden en een gemeenschappelijke cultuur die medewerkers in staat stellen om hun persoonlijke doelen te laten connecteren met die van de onderneming. Ten slotte is er het element efficiëntie: bij Easi weten medewerkers hoe ze doelen kunnen bereiken. Doordat het groepsbelang steeds voorrang heeft op het individueel belang slaagt men er ook doorgaans heel goed in om die effectief te bereiken”, zegt Janssens.

Duurzame groei

Het aandeelhoudersmodel bij Easi laat het bedrijf toe om op een duurzame en winstgevende manier te groeien. “Elke aandeelhouder is een nieuwe locomotief die onze groei vooruit stuwt, maar vooral ook een medewerker die de kans krijgt om zijn of haar dromen te realiseren. Met een turnoverpercentage van 3% en met slechts 1% absenteïsme, merken we dat ons model stabiliteit biedt voor zowel onze medewerkers als onze klanten”, zegt Van Eeckhout.

Kapers afhouden 

Medewerker-aandeelhouderschap zit in de lift. “We merken dat de belangstelling voor ons model groeit,” zegt de co-CEO nog. “Dit medewerkers-aandeelhoudersmodel kan bovendien helpen vermijden dat techbedrijven systematisch verkocht worden aan grote internationale spelers.” Easi is ervan overtuigd dat dit het model van de toekomst is en dat het ook andere bedrijven op zoek naar duurzame groei, kan helpen. Jongeren zijn vandaag ook niet meer op zoek naar een gewone baan. Zij willen deel uitmaken van een avontuur. Mede-eigenaar worden van een succesvol, groeiend bedrijf geeft hen dat perspectief en het stelt Easi in staat om zich te wapenen in de strijd om talent”, besluit Van Eeckhout.