Steeds minder jongeren met leercontract

VAN EETCELT PLATVorig schooljaar zijn er 3.378 jongeren gestart met een leercontract. Dit waren er 438 minder dan het schooljaar ervoor en maar liefst 677 dan het schooljaar 2012-2013. Het tij lijkt ook in het lopende schooljaar niet te keren.

“Nochtans bewijst de leertijd zijn nut”, zegt Karel Van Eetvelt van Unizo. “Ruim negen op de tien jongeren die werken en leren combineren binnen de leertijd, krijgen na afronding een vaste job, in tegenstelling tot andere systemen zoals het Deeltijds Beroeps Secundair Onderwijs  waar ruim zeven op de tien jongeren geen vaste job vinden na afronding.  De Vlaamse Regering heeft in haar regeerakkoord aangegeven dat het de negatieve spiraal van de leertijd wil omkeren. Tot op heden is hier geen gevolg aan gegeven.”

““Dankzij de leertijd staan jongeren echt op de werkvloer”, zegt Van Eetvelt. “Voor ze effectief de arbeidsmarkt op moeten, weten ze daardoor al heel goed hoe alles in het werkveld loopt. Dat is een enorme troef voor werkgevers. Werkervaring is cruciaal bij aanwervingen.”

Tegelijk wachten jaarlijks zo’n 1.300 werkgevers tevergeefs op een leerjongere binnen de leertijd. Binnen het Deeltijds Beroeps Secundair Onderwijs  wachten zowat 1.300 jongeren op een werkvloer. Voor Unizo is dit de aanleiding om te pleiten voor een betere toeleiding van jongeren uit DBSO naar de leertijd, zeker gezien het succes nadien op de arbeidsmarkt. “Syntra Vlaanderen dient dit dan ook verder te regisseren. De leertijd moet ook als voorbeeld dienen bij de verdere uitrol van het duaal leren, de combinatie van leren en werken”, zegt Unizo.