Steeds minder contract van onbepaalde duur bij kmo’s

garconKMO’s en zelfstandigen nemen steeds minder werknemers in dienst met een contract van onbepaalde duur. Dat blijkt uit onderzoek van NSZ. Kleine ondernemingen werven steeds meer medewerkers aan via een contract van bepaalde duur of een interimcontract. Verder valt het op dat zelfstandigen steeds meer samenwerken met andere zelfstandigen om geen personeel te moeten aanwerven.

Dat er minder met contracten van onbepaalde duur wordt gewerkt, heeft volgens NSZ te maken met het wegvallen van de proefperiode en de toegenomen complexiteit wanneer zelfstandigen en kmo’s iemand te werk stellen. “Uiteindelijk is de werknemer de dupe van alle regels en verplichtingen waaraan werkgevers moeten voldoen”, zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. Uit het onderzoek van NSZ blijkt dat bijna de helft meer ondernemingen (46 procent) nu een contract van bepaalde duur aanbiedt ten opzichte van twee jaar geleden. Ook het aantal kmo’s dat uitzendkrachten inschakelt is in die twee jaar met 31 procent toegenomen. Bovendien geeft 23 procent van de ondervraagde ondernemers aan dat ze nu meer samenwerken met andere zelfstandigen in plaats van een (extra) medewerker aan te trekken.

“Kleinere werkgevers worden zwaar getroffen door het wegvallen van de proefperiode en de steeds complexere administratie wanneer er personeel in dienst is en de zware boetes die men riskeert wanneer men soms met pietluttigheden niet in orde is”, zegt Christine Mattheeuws. “En dan zwijgen we nog over het gewaarborgd loon bij ziekte dat vanaf volgend jaar uitgebreid wordt van één naar twee maanden. Al die zaken maken het de werknemer op papier gemakkelijker en comfortabeler, maar in de praktijk zal het minder makkelijk worden om aan een stabiele arbeidsplaats te geraken.”