Het gaat al langer niet goed meer met het uitgaansleven op de Oude Markt in Leuven. En het gaat van kwaad naar erger. Steeds meer cafés sluiten de deuren. De teller staat ondertussen op zes. Dat is bijna een op vijf. Sommigen roepen om een horecacoach om de terugloop aan de langste toog van het land te stoppen.
Op de Oude Markt staan momenteel 6 van de 32 cafés dicht. Er zijn verschillende oorzaken voor de leegstand. De blijvende stijging van de huurprijzen van de panden is er slechts een van. De verminderde passage speelt een grotere rol. Steeds meer ondernemers ruilen de binnenstad voor de stationsomgeving. De Oude Markt geeft een wat verloederde indruk, een restant van lang vervlogen topjaren. Het Martelarenplein is fraai opgeknapt en al langer de nieuwe place to be.
Het rookverbod, de toename van het aantal kotfeesten en de invoering van het semestersysteem aan de universiteit zijn andere factoren die de neerwaartse trend van de Oude Markt verklaren.
Er is ook iets aan de hand met de cafés zelf. Ze vertrekken steeds meer vanuit één concept. Als dat na een tijdje niet meer aanslaat, zoekt de baas een overnemer. Op weg naar een ander tijdelijk concept. Dat het anders (en beter) kan, bewijst volkscafé Leuven Central aan het Margarethaplein, dat al na enkele maanden heel wat cliënteel van de Oude Markt afsnoepte.
Het Leuvense stadsbestuur is niet blind voor de evolutie. Schepen voor Middenstand Erik Vanderheiden (CD&V) wacht op voorstellen van de vzw Oude Markt om ondersteunend op te treden. Vanuit de vzw werd het idee gelanceerd om een horecacoach aan te stellen voor de Oude Markt. Vanderheiden zegt niet bij voorbaat neen. Maar hij beseft dat veel van de problemen waarmee de Oude Markt kampt, een simpel gevolg zijn van vraag en aanbod.