Wanneer duurzaamheid ter sprake komt, hebben we het steeds vaker ook over kleding. Kritiek op zogenaamde fast fashion, kleding die inspeelt op snelle trends en goedkope prijzen, is de laatste jaren toegenomen. Fast fashion is namelijk wel goedkoop, maar gaat ten koste van kwaliteit en duurzaamheid. De industrie wordt daarnaast gekenmerkt door een oneerlijke behandeling en vergoeding van arbeiders die de kleding maken.
Slow fashion
Andere opties, zoals tweedehands shoppen en slow fashion, winnen aan populariteit. Toch blijft de fast fashion industrie groeien. Kleine duurzame merken proberen verandering te brengen in de markt. Een nieuw voorbeeld van zo’n duurzaam merk is Studio Minapop, een Leuvens kledingmerk dat focust op duurzame stoffen en lokale productie op bestelling in de studentenstad.
Burgerlijk ingenieur
Aan het roer van deze start-up staat Leen Van Houdt (25), Burgerlijk ingenieur – Computerwetenschappen. “Ik ben een autodidact”, zegt Leen. “Al een hele poos ben ik bezig met het ontwerpen en maken van mijn eigen kledij. Om me te verbeteren heb ik nog een workshop patroontekenen gevolgd. Na een voorbereidingsperiode ben ik in februari dit jaar in hoofdberoep gestart met Studio Minapop.” Minapop heeft op zich geen betekenis maar ligt bij Leen goed in het oor. “Ik speelde met klanken. Minapop voelde auditief speels en zacht aan. Vandaar deze keuze”, luidt het.
Made-to-order
Leen ontwerpt en maakt made-to-order kleding. Haar eerste collectie is een feit. “Voorlopig focus ik op vrouwen met de creatie van kleedjes en topjes. Maar in mijn aanbod zitten ook accessoires zoals scrunchies en prints. Studio Minapop gebruikt duurzaam materiaal, zoals organisch katoen en deadstock stoffen, en heeft geen restricties qua maten. Bovendien maakt Leen alle stuks zelf in haar studio in Leuven. Levertermijnen variëren van 4 tot 6 weken.
Inclusief
Naast de focus op milieuvriendelijk materiaal en een ethische productie zijn made-to-order bedrijven ook duurzamer omdat ze op bestelling werken. Dit betekent dat er geen stock is en er dus niet meer geproduceerd wordt dan nodig. Daarnaast kunnen kledingstukken ook in elke mogelijke maat gemaakt worden, waardoor ze veel inclusiever zijn dan de gemiddelde fast fashion keten. Dit soort kledij kost wat meer dan een fast fashion stuk, maar is gemaakt om levenslang mee te gaan.