Veronique Peeters was 20 jaar verantwoordelijke van het secretariaat van een grote onderneming die actief is in de bouw van bovenleidingen en seininrichtingen van spoorweginfrastructuur. De tijd kreeg vat op het welzijn van de Kortenbergse. “Na al die jaren voelde ik me geblokkeerd op het werk. Ik kreeg geen energie meer van wat ik deed. Gevolg: ik zat met een bore-out. Ik wilde iets doen waar ik blij van word, iets dat ertoe doet, meer mét mensen werken”, zegt Veronique. De vijftiger volgde een opleiding “ik word professional organiser” omdat ze van nature uit al georganiseerd is, zich wou specialiseren en er anderen mee wou helpen.
Kerntaak
De kerntaak van opruimcoach Veronique is om samen met de klant orde te scheppen in het huishouden of op het werk. “Ik wil met STRUKTUUR de chaos wegwerken. Om vervolgens een persoonlijk en werkbaar systeem op te zetten, waardoor de chaos niet meer kan ontstaan. In de eerste plaats bepalen we het doel van de ruimte, vervolgens wordt in enkele stappen resultaatgericht naar dat doel toe gewerkt”, zegt Veronique. Aanleiding van het inhuren van een opruimcoach kan een verhuizing, een scheiding, een te drukke agenda, een burn-out zijn…of gewoon omdat men niet over het ‘inzicht’ beschikt om georganiseerd aan de slag te gaan “Op het ogenblik dat het de mensen écht begint te storen dat ze heel veel tijd verliezen omdat ze inefficiënt werken en leven, dan maken ze gebruik van mijn diensten”, luidt het.
Gemakkelijk en snel
STRUKTUUR gaat aan de slag in de winkel, op kantoor, in de woonkamer, slaapkamer, het thuisbureau, de wasplaats, de keuken… “Bij het samen opruimen van bijvoorbeeld de keuken houd ik rekening met de manier waarop de klant gebruik maakt van die ruimte, hoe hij te werk gaat bij het bereiden van de maaltijden, welk kookgerei er frequent gebruikt wordt, hoeveel plaats er in die keuken beschikbaar is, ….Het belangrijkste is dat het dagelijkse gebruik van de keuken zo gemakkelijk en zo snel mogelijk verloopt. Van het zoeken naar spullen krijgen de mensen het vaak op de heupen. Door georganiseerd te werk te gaan, wint de klant heel wat tijd om andere leuke dingen te doen waar hij/zij blij van wordt”, luidt het. STRUKTUUR richt zich in de eerste plaats op flats en woningen maar Veronique gaat ook langs in burelen, winkels en andere professionele ruimtes. STRUKTUUR werkt in heel België en is sinds de start van de gezondheidscrisis ook online actief voor advies en begeleiding.
Kankerdiagnose
In februari 2020, aan de vooravond van de eerste lockdown, kreeg de starter slecht nieuws. Er werd bij Veronique kanker vastgesteld. Zo goed als gelijktijdig met de verplichte stopzetting van haar professionele activiteiten ging de zaakvoerster onder het mes. “Eigenlijk heb ik de revalidatie overgeslagen. Ik kwam na de ingreep thuis, de zon scheen en ik gunde mezelf eventjes de tijd om daarvan te genieten en boeken te lezen. Ik moest op doktersadvies het wat kalmer aan doen, maar dat zag ik niet zitten. Ik wilde vrij snel opnieuw herbeginnen. Ik doe mijn werk erg graag en het bezorgt me heel wat energie. Maar door de verplichte sluiting van onze activiteiten ben ik pas kunnen herbeginnen op 8 juni. De dag erna was ik al bij een klant in Antwerpen aan de slag. Thuiszitten is niets voor mij”, zegt Peeters. En dan was er de tweede lockdown met opnieuw een werkverbod.
Meeleefkaartjes en potje tijd
Veronique moest iets om handen hebben. Ze startte een online advies-en begeleidingskanaal op rond opruimen. Maar omdat haar man en de kinderen overdag ook thuis waren, vond de onderneemster haar draai niet. “Mijn paperassen verhuisden mee doorheen het hele huis. Op een gegeven moment dacht ik bij mezelf ‘allez je moet dit nu zien voor iemand die geordend leeft. Wat moet dat niet zijn bij de mensen die chaotisch in het leven staan. Daarop heb ik een hyperefficiënte ringmap voor medische administratieve zaken en een setje meeleefkaartjes ontwikkeld. De kaartjes kan je sturen naar mensen die met een ziekte geconfronteerd worden of die door een moeilijke periode gaan, om hen op die manier te steunen en je medeleven te tonen”, klinkt het. Ten slotte biedt Veronique een “potje tijd” te koop aan, een mooi alternatief voor een materieel geschenk/attentie. Op een kaartje bieden gulle gevers vrienden/familie tijd aan voor een leuke en/of nuttige activiteit.