DSCF6760_kleiner Leni Cellini van Ont-moeten.

Starter van de week: Ont-moeten

LEUVEN – Leni Cellini uit Leuven is gestart met de onderneming Ont-moeten. Sociaal-cultureel antropologe Leni is onze starter van de week.

Het leven van heel wat mensen, ondernemers niet in het minst, is een aaneenschakeling van meetings, opdrachten, projecten en taken. Zakelijk en privé. Het is vooral veel “moeten”. Meer dan ons lief is lopen we onszelf voorbij, verliezen we de connectie met onszelf en de mensen die ons dierbaar zijn. Vaak onbewust maar het gebeurt wel.

Dichter bij jezelf

Om de mensen te helpen terug dichter bij zichzelf te komen startte de Leuvense Leni Cellini de onderneming Ont-moeten op. “ Ik begeleid sessies mindfulness en meditatie om mensen te helpen de weg naar zichzelf terug te vinden, minder vast te zitten in (onbewuste) ‘moetens’ en meer rust, vrijheid en levensvreugde te ervaren”, legt Leni uit. “Met Ont-moeten ondersteun ik mensen om telkens terug te keren naar het hier en nu. Ook wanneer het huidige moment moeilijk is. Mensen helpen omgaan met pijnlijke emoties als verdriet, angst, woede of onzekerheid is een belangrijk onderdeel van mijn werk.” Met of zonder ervaring in mindfulness of meditatie, iedereen is welkom om aan te sluiten.

Zenmeester

Cellini is een master Antropologie, die zich nadien via een verkort programma verdiepte in de Theologie. Tussen de bedrijven door behaalde ze nog een Master Na Master in de Toegepaste Ethiek. Leni ging aan de slag als onderzoekster aan KU Leuven, faculteit Theologie. Haar openheid naar spiritualiteit beleeft de zaakvoerster al erg lang. “Zelf ben ik gestart met mindfulness in 2006, toen ik 23 jaar was en nog studeerde. Sindsdien beoefen ik het dagelijks en ben ik ook geregeld op retraites geweest, onder andere bij zenmeester Thich Nhat Hanh in Frankrijk. In zijn klooster heb ik enkele maanden gewoond, wat een bijzondere ervaring was.  Thich Nhat Hanh beschrijft mindfulness als de kunst van het gelukkig zijn en de kunst van het lijden. Het is de beide en deze ondersteunen elkaar ook. Ik ben heel blij deze levenskunst met mensen te mogen delen”, klinkt het.

Individueel traject

Leni verzorgt al 10 jaar groepssessies mindfulness en meditatie, maar sinds vorig jaar is ze ook van gestart gegaan met een individueel traject: “Kwetsbaarheid als kracht, mindfulness voor gevoelige zielen”. Iets waar ik al langer van droomde, en wat door de lockdown werkelijkheid is geworden. In dit traject leer ik mensen onder andere omgaan met moeilijke emoties, hun innerlijk kind omarmen en zichzelf meer bevrienden. Verder begeleid ik regelmatig online live meditaties via sociale media en werkte ik een gratis challenge uit: ‘Monnik in de stad’, om mensen te helpen mindful te leven. Deze week is net zo’n challenge gestart met maar liefst 80 deelnemers. Ik geef ook enkele malen per jaar een verdiepingsreeks met dezelfde titel”, zegt Leni. Cellini ziet zichzelf als een stadsmonnik: iemand die de wijsheid van het kloosterleven en zenleraren doorgeeft aan anderen. “Want ook midden in de drukte van alledag kan je bewust en mindful leven, vredig en vrij, met mededogen en mildheid”, zegt de jonge vrouw.